Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mariánovi Kočnerovi zaistili majetok. Ide o miliónovú kauzu
Zdielať na

Mariánovi Kočnerovi zaistili majetok. Ide o miliónovú kauzu

BRATISLAVA / Podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi zaistili majetok. Televízii JOJ to potvrdil zdroj z prostredia vyšetrovania a záznam o zaistení nehnuteľností je najnovšie už aj v katastri. Pripomeňme, že podnikateľ je nateraz vo väzbe pre obvinenie z falšovania zmeniek, zaistenie majetku sa ale týka ďalšej kauzy, v ktorej ide o milióny. Téme sa venoval aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Podnikateľ Marián Kočner v súčasnosti čelí viacerým obvineniam. Podľa informácií TV JOJ mu majetok mali zaistiť v kauze špekulatívnych prevodov jeho hotelov na Donovaloch, vďaka ktorým sa dostal k rozprávkovým vratkám DPH. Jeho hotely totiž podľa vyšetrovateľov niekoľkokrát zmenili majiteľov tak, že za nimi reálne boli stále jeho firmy. Napriek tomu, že v skutočnosti hotely naďalej ovládal, od štátu si vypýtal vratky DPH vo výške osem miliónov eur, ako by došlo k ich riadnemu predaju. Podľa obvinenia sa tým dopustil krátenia dane a poistného. Zďaleka to ale nebolo také priamočiare. Pôvodný vyšetrovateľ na Kočnerových obchodoch nevidel nič trestné, situácia sa zmenila, až keď o nich informoval týždenník Trend i zavraždený novinár Ján Kuciak, ktorý pracoval pre portál Aktuality.sk.

Ku zaisteniu majetku TV JOJ niekoľkokrát oslovila Kočnerovho advokáta, no ten to nechcel komentovať. Zdržanlivá bola aj prokuratúra. "V trestnej veci týkajúcej sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného prebieha vyšetrovanie, preto sa nebudeme v súčasnosti podrobnejšie vyjadrovať ku konkrétnym úkonom," uvádza sa v stanovisku Úradu špeciálnej prokuratúry.

Zaistenie majetku ale dokazujú výpisy z katastra. Týka sa to minimálne Kočnerových nehnuteľností na Donovaloch, v bratislavskom Novom Meste, Čunove, ale aj v Bernolákove. "Dozorujúci prokurátor v prípravnom konaní ma právo zaistiť nárok poškodeného na majetku obvineného, pričom ten majetok obvineného sa rozumie široké spektrum majetku - nehnuteľnosti, autá, cenné papiere, akcie," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Poškodeným v tomto prípade je štát, a to práve preto, že podľa obvinenia si Marián Kočner od neho neprávom nechal vyplatiť miliónové vratky na daniach. Majetok môže ostať takto zaistený až dovtedy, kým súd právoplatne nerozhodne o celej kauze Donovaly. Podľa odborníčky na trestné právo sa to v obdobných prípadoch robí z nasledujúcich dôvodov: "Aby obvinený nedisponoval tým majetkom a nesnažil sa v podstate rozpredať alebo nejako poprepisovať majetok a poškodený by sa k tomu majetku, k tej svojej náhrade škody nikdy nedostal," dodala Kurilovská. 

Marián Kočner je momentálne vo väzbe pre obvinenia z falšovania zmeniek, no medzitým už požiadal o prepustenie na slobodu. Sudca si ale vzal čas na rozmyslenie. "Sám som zvedavý, verím, že rozhodne na budúci týždeň," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. 

Pozrite si súvisiace video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy