Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Traja českí vojaci zomreli po samovražednom útoku v Afganistane
Zdielať na

Traja českí vojaci zomreli po samovražednom útoku v Afganistane

ČÁRIKÁR / Traja českí vojaci z misie NATO zahynuli pri samovražednom útoku na východe Afganistanu. Potvrdilo to aj české ministerstvo obrany. Velenie Aliancie oznámilo, že zranení boli ďalší traja vojaci vrátane dvoch Afgáncov.

Podľa agentúry Reuters sa incident odohral v meste Čárikár, v hlavnom meste provincie Parán. Hovorkyňa guvernéra, Vahída Šahkar, uviedla, že samovražedný atentátnik zaútočil na zahraničných vojakov, ktorí tam boli na rutinnej hliadke.

K útoku došlo podľa ministerstva obrany okolo 3:50 nášho času v okolí základne Bagrám, uvádza portál iDnes.cz. Prihlásilo sa k nemu radikálne hnutie Taliban. Atentátnik, ktorý zabil troch českých vojakov v Afganistane, mal okolo 18 rokov, uviedli miestne bezpečnostné zložky.

"V uvedenú dobu vykonávala pešia hliadka bežnú činnosť v stanovenom priestore. Následkom výbuchu utrpeli traja českí vojaci rotný M.M. (1982), desiatnik K.B. (1990) a desiatnik P.Š. (1993), smrteľné zranenia," uvádza ministerstvo obrany v tlačovej správe.

Severoatlantická aliancia vedie v Afganistane nebojovú misii Rozhodná podpora. Vojaci NATO nevedú v krajine bojové operácie, podporujú ale afganské bezpečnostné sily. Česká armáda má teraz v krajine mandát na 250 vojakov, ktorí pôsobia v Kábule a na základni Bagram.

"Tragická smrť troch našich vojakov ma veľmi zasiahla. Všetkým rodinám a blízkym chcem vyjadriť svoju hlbokú sústrasť," uviedol minister obrany Ľubomír Metnar. Minister je v telefonickom kontakte s predsedom vlády aj velením Armády ČR.

Sústrasť prejavil aj náčelník Generálneho štábu AČR Aleš Opata."Správa o úmrtí vojakov je vždy to najhoršie, veľmi ma to zasiahlo. V mojich očiach sú to hrdinovia, ktorí sa za hranicami Českej republiky podieľali na boji proti terorizmu. Celá krajina by na ne mala byť hrdá."

V roku 2014 zomreli v Afganistane pri obhliadke terénu štyria českí vojaci. Ďalší vojak bol vtedy ťažko zranený, zomrel po návrate do vlasti v českej nemocnici. Stalo sa to po explózii, ktorú vyvolal samovražedný atentátnik v uniforme afganskej polície.

V roku 2017 pri útoku na jednu z afganistanských vojenských základní zomrelo najmenej 140 vojakov. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy