Skoro jasno
15°
Bratislava
Nekonečný letný boj - klimatizácia. Ako ju správne nastaviť, aby nám neublížia?
Zdielať na

Nekonečný letný boj - klimatizácia. Ako ju správne nastaviť, aby nám neublížia?

BRATISLAVA / Na starých "embéčkach" so stiahnutými oknami sme kedysi jazdili aj do Juhoslávie a prežili sme to. Dnes si väčšina z nás horúčavy bez klimatizácie ani nevieme predstaviť. To isté platí aj v kanceláriách. Lekári a odborníci však dvíhajú varovný prst. Klimatizácia je síce výborný vynález, no pri nesprávnom používaní môžete skončiť v nemocnici napríklad aj so zápalom pľúc.

Hádky v štýle: "vypni to, je mi zima" poznajú všetci, ktorí pracujú v kanceláriách s viacerými ľuďmi. "Klimatizácia je dobrý výmysel, či do domácnosti, do práce, či do auta - keď sa správne používa," tvrdí aj lekár Valér Husarovič. Odborníci odporúčajú, aby rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou nepresiahol 5 stupňov. Väčšina ľudí si však nastaví klimatizáciu na 22 stupňov. Je to na Vás akú teplotu zvolíte, no potom sa vyvarujte aspoň nasledujúcich chýb.

"Treba si ale dávať pozor na jeden fakt - keby bol veľký rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou a potom vybehne von. Vonku je povedzme vymyslím si 32-33 stupňov a spraví to 4x, tak za prvé: hrozí vyššia únava a za druhé hrozí aj to, že človek môže ochorieť," tvrdí motoristický novinár Peter Mihálik a lekár Husarovič mu dáva za pravdu: "Jednoducho sa podchladíte."

Ako teda správne klimatizáciu používať, aby nebola kontraproduktívna? V miestnosti či v aute by ste mali dbať na to , aby prúd chladného vzduchu nemieril priamo na Vašu tvár, krk či chrbát. Inak Vám môže spôsobiť veľké ťažkosti. "Bolesti hlavy, môže spôsobiť zápaly uší, zápaly očí, nádchu, kašeľ, stuhnutie šije, škriabanie v krku, bolesti krížov, bolesti kĺbov," tvrdí Husarovič. "Dneska pri týchto moderných technológiách viete klímu ovládať na diaľku cez mobilný telefón, cez aplikáciu. Vy si tú miestnosť viete vychladiť predtým než prídete do tej miestnosti a potom už vlastne len udržiavať tú teplotu a nie je to pre to telo taký šok," hovorí Radoslav Kedro, ktorý sa zaoberá predajom, montážou a servisom klimatizácií.

Samotné firmy na inštaláciu klimatizácií upozorňujú klientov na spomínaný maximálny 6-stuňový rozdiel a s tým súvisiace postupné ochladzovanie. Nezabúdajte však aj na dôležitý servis klimatizácie. A to pred letnou sezónou. "Kvôli vyčisteniu prachových filtrov, kvôli odstráneniu nečistôt, aby sa zabránilo vytváraniu nejakých plesní a šíreniu alergií a podobne," tvrdí Kedro.

V aute môže teplota počas horúcich letných dní dosiahnuť aj 60 stupňov. Kedysi možno postačili na kríž otvorené okná. "Len vtedy sa jazdilo aj nižšími rýchlosťami ako sa jazdí teraz," tvrdí Mihálik. No, aktuálne sa bez klímy asi málokto zaobíde. "Nepúšťajte si klimatizáciu keď je auto rozhorúčené. Snažte sa auto najprv vyvetrať oknami a keď tak si klimatizáciu pustite len na malé otáčky.  Smer prúdenia je najlepšie nasmerovať na čelné sklo, na človeka tak ide ako keby odraz a až potom možno zapnúť klimatizáciu na nejaké väčšie prúdenie," dodáva Mihálik. A to preto: "by ten prechod z tej horúčavy veľkej do toho chladu 22-23 nebol taký rýchly," dodáva Husarovič.

Čo sa týka klimatizácie v aute - odborníci odporúčajú meniť minimálne kabinový filter. A po čase aj prečistenie klimatizácie. Aby sme nedýchali nahromadenú špinu a prach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy