Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Menej byrokracie, viac času a peňazí. Viete ktoré dokumenty si na úradoch už od vás nebudú môcť pýtať?
Zdielať na

Menej byrokracie, viac času a peňazí. Viete ktoré dokumenty si na úradoch už od vás nebudú môcť pýtať?

BRATISLAVA / V súčasnosti musíme na úrady chodiť pre potvrdenia, výpisy, odpisy či formuláre. Od prvého septembra táto aktivita v mnohých prípadoch prestane byť aktuálna. Viaceré z nich už úradníci od občanov nebudú môcť vyžadovať. Inštitúcie si ich jednoducho vymenia medzi sebou.

Doba úradnícka je na ústupe. Od septembra by od ľudí úradníci nemali vyžadovať výpisy z listu vlastníctva obchodného alebo živnostenského registra. Od prvého januára by sa k týmto dokumentom mali pridať aj výpisy alebo odpisy z registra trestov. "Ide približne o milión potvrdení, ktoré občania doteraz nosiť museli. V číslach to predstavuje ušetrených približne 13 miliónov eur ročne," uviedol Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. 

Ďalším z plánovaných dokumentov by mali byť aj potvrdenia o návšteve školy. "V ďalšom kroku chceme odstrániť štyri potvrdenia, a to potvrdenie o návšteve školy a výpisy o daňových, sociálnych alebo zdravotných nedoplatkoch. Keby sa náhodou stalo, že úradník by z nevedomosti alebo iného dôvodu požadoval daný dokument, stačí, aby nám to človek nahlásil," povedal Richard Raši.

Štát bude ale naďalej vyžadovať niektoré dokumenty. Veľká časť z nich sa dá vyriešiť doma, elektronicky. "Zo zákona má svoju elektronickú schránku zriadenú každý občan Slovenska nad 18 rokov. Občania si na dobrovoľnej báze môžu túto schránku aktivovať," informoval Martin Kóňa, hovorca národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby. Primárne sa treba prihlásiť na www.slovensko.sk a následne kliknúť na videonávod s názvom Aktivácia schránky. "Samozrejme sa musíte do elektronickej schránky najprv prihlásiť, na čo potrebujete občiansky preukaz s čipom a bezpečnostný osobný kód, ktorý vám vydajú v klientskom centre spolu s občianskym preukazom," vysvetlila Michaela Haťapková z národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby. 

Elektronicky sa dá už vybaviť takmer 2000 služieb.V prípade, že niečo nefunguje, môže klient využiť aj call-centrum a niektorí zo 14 operátorov určite poradí, ako postupovať. Denne totiž vybavia až 300 telefonátov. "Národná agentúra momentálne pripravuje aj mobilnú aplikáciu. Občan, ktorý si ju nainštaluje, už nebude potrebovať občiansky, bude sa prihlasovať PIN kódom," dodal Martin Kóňa na margo možností, ktoré by mohli byť reálne už v budúcom roku. 

Chodenie po úradoch by sa malo stať minulosťou. Pozrite si reportáž o tom, aké problémy to môže spôsobiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy