Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Našli sa voľne pohodené dokumenty s osobnými údajmi desiatok Slovákov
Zdielať na

Našli sa voľne pohodené dokumenty s osobnými údajmi desiatok Slovákov

Archívna reportáž

KRVAVÉ ŠENKY / Stovky rôznych zmlúv, ale aj kópie občianskych preukazov sa povaľovali na čiernej skládke. Tú objavil náhodou okoloidúci muž v Krvavých Šenkoch pri Nitre. Ležali tam osobné údaje mnohých ľudí z Nitry a okolia.

Všetko si náhodne všimol pán Martin, ktorý na mieste na chvíľu zastavil. Medzi vyhodenými vecami boli okrem iného aj zmluvy s prevádzkovateľmi káblových televízií a internetu. "Kompletne povyhadzované osobné údajne ľudí predpokladám, že bývalých zákazníkov," hovorí pán Martin.

Celé mená, adresy, telefónne čísla, rodné čísla ale aj čísla občianskych preukazov. Zmluvy obsahovali kompletné údaje dokonca aj s podpismi ľudí. Božena Bruchterová, hovorkyňa KR PZ Nitra: "Skutok sme zadokumentovali, ako priestupok na úseku životného prostredia a po vyhodnotení dôkazov bude rozhodnuté ako budeme ďalej vo veci konať."

Na skládke odpadu boli dokonca vyhodené aj prefotené občianske preukazy. Pán Martin je zhodou okolností právnik , z tohto čo sa na skládke našiel bol rozhorčený. Jeho názor na celú vec je jasný: "Toto mali byť podľa môjho názoru skartované, toto by mal riešiť úrad na ochranu osobných údajov."

Policajti, veci zaistili a z miesta odviezli. Videli sme tam mnohé doklady ľudí, takmer z celého nitrianskeho okresu. Niektoré kópie občianskych preukazov stratili platnosť, ale údaje sa dajú zneužiť stále.

Otázka ochrany osobných údajov je stále citlivou témou

Súvisiace články

Najčítanejšie správy