Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nepotrebujete zbrojný preukaz, stačí vám 3-D tlačiareň
Zdielať na

Nepotrebujete zbrojný preukaz, stačí vám 3-D tlačiareň

Archívna reportáž

USA / 5 rokov potom, ako americká vláda prvýkrát zakročila proti zverejneniu plánov na výrobu zbrane pomocou 3D tlačiarne sa situácia mení. Zbraň z materiálu, z ktorého sú napríklad aj slávne Lego kocky, si bude môcť na základe inštrukcií na internete podomácky vytlačiť a zložiť ktokoľvek. Podľa kritikov je to problém, pretože sa k funkčnej strelnej zbrani dostanú aj zločinci či teroristi.

Zástancovia kontroly zbraní už nedokážu zabrániť tomu, aby bol návod na 3D zbraň zverejnený. Texaská spoločnosť Defense Distributed dosiahla dohodu s americkým ministerstvom zahraničných vecí, ktorá jej umožňuje zverejniť plány na plastickú ručnú strelnú zbraň pomenovanú Osloboditeľ (The Liberator) na jej webovej stránke od 1. augusta

Podľa portálu CNN je zbraň s kapacitou jedného náboja takmer výhradne vyrobená z plastu ABS, rovnakého materiálu, ako obľúbené Lego kocky a dá sa vytvoriť pomocou bežnej 3D tlačiarne. Jediné kovové časti sú úderník a kus kovu, ktorý musí byť súčasťou zbrane podľa zákona o neodhaliteľných strelných zbraniach.

Tri organizácie, ktoré sa pokúsili zastaviť zmenu - The Brady Campaign to Prevent Gun Violence, Everytown for Gun Safety a Giffords, organizácia založená niekdajšou političkou Gabby Giffords - neuspeli, keď texaský federálny sudca rozhodol, že nie sú právoplatnými účastníkmi konania.

Ministerstvo zahraničných vecí sa vyjadrilo, že rozhodnutie prijali potom, ako bezpečnostná analýza určila, že "niektoré strelné zbrane a príbuzné predmety, ktoré sú voľne dostupné na komerčný predaj, ako aj technické údaje týkajúce sa týchto predmetov, patria do skupiny, ktorá neposkytuje Spojeným štátom rozhodujúcu vojenskú či informačnú výhodu."

Správy o dohode šokovali viacerých zákonodarcov ale aj policajtov, ktorí sa obrátili na vládu so žiadosťou o sprístupnenie komunikácie (vrátane emailov) vedúcej k dohode. Na nátlak demokratických senátorov sa minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyjadril, že "sa na to pozrie".  Senátor za štát Massachusetts Ed Markey vyhlásil: "Nemyslím si, že naozaj chceme svet, v ktorom Hamas v Gaze získa možnosť stiahnuť si prostriedky na výrobu AR-15, keďže to môže ohroziť bezpečnosť v regióne a rovnako sa to môže stať kdekoľvek na svete." Minister Pompeo zareagoval so slovami: "Máte môj záväzok. Pozriem sa na to."

Hlavní prokurátori miest New York a Los Angeles tvrdo kritizovali dohodu ako "nezodpovednú chybu". Mike Feuer z Los Angeles a Cyrus Vance z Manhattanu, členovia zoskupenia Prokurátori proti zbraňovej násilnej činnosti v spoločnom vyhlásení povedali: "Nikto nebude viac v bezpečí ak si zločinci môžu podľa potreby vytlačiť nevystopovateľné zbrane. Povolenie takejto výnimky spod federálnych zákonov je nezodpovednou chybou, ktorá priveľmi uľahčí komukoľvek z nebezpečnou minulosťou, vrátane teroristov či domácich násilníkov, ktorí by inak neprešli previerkami, aby si stiahli súbory a pomocou 3D tlačiarní dostupných pre ktoréhokoľvek zákazníka si vytlačili funkčnú strelnú zbraň. Toto rozhodnutie podkopáva rozhodujúce zákony o verejnej bezpečnosti, ktorých dodržiavať sa prokurátori vo dne v noci snažia docieliť." 

Zbraň v nesprávnych rukách je mimoriadne nebezpečná:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy