Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Europoslanci požadujú ďalšie odpovede. V septembri opäť navštívia Slovensko
Zdielať na

Europoslanci požadujú ďalšie odpovede. V septembri opäť navštívia Slovensko

Archívna reportáž

BRUSEL / Na Slovensko mieri ďalšia delegácia z europarlamentu. Osem poslancov bude v septembri na Slovensku, ale aj na Malte, skúmať situáciu v oblasti právneho štátu, korupcie i bezpečnosti novinárov. Europoslanci ďalej apelujú na vyšetrenie vrážd novinárov, Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Slovensku a Daphne Caruany Galizie na Malte.

Vyslanie delegácie pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci vo štvrtok schválila Konferencia predsedov. Septembrová delegácia nadviaže na zistenia predchádzajúcich prieskumných pracovných ciest poslancov z decembra 2017 na Maltu a z marca 2018 na Slovensko a zhodnotí doterajší vývoj v oboch členských štátoch. Odporúčanie na vyslanie ďalšej skupiny vydala Monitorovacia skupina pre právny štát, ktorá sa zaoberá situáciou v oboch krajinách po vraždách novinárov. 

Vedúca delegácie, poslankyňa Sophie in ‘t Veld, v tejto súvislosti uviedla: "Stojíme po boku rodín a priateľov zavraždených novinárov na Malte a na Slovensku. Tieto vraždy musia byť vyšetrené, nesmú ostať nepotrestané. Novinári musia cítiť, že svoju prácu môžu vykonávať bezpečne. Opäť navštívime Maltu a Slovensko, aby sme dostali ďalšie odpovede a získali jasnejší obraz o aktuálnej situácii. Táto cesta by tiež mala byť vnímaná v kontexte nášho úsilia o zabezpečenie dodržiavania zásad právneho štátu v celej Európskej únii. Existujú vážne obavy súvisiace so špecifickými problémami v oboch krajinách, ktoré majú vplyv na Európsku úniu ako celok.‟

Europoslanci už na Slovensku boli, sľúbili, že sa vzhľadom na stav krajiny vrátia

Začiatkom marca, po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, prišla na Slovensko na dvojdňovú kontrolnú misiu delegácia zložená z europoslancov dvoch komisií europarlamentu. Jedna sa venovala otázkam základných ľudských práv a skúmala, ako sa vyšetruje dvojnásobná vražda. Tá druhá skupina sa zaujímala o podozrenia, ktoré sa týkali údajných podvodov s eurofondmi.

Europoslanci počas prvej návštevy Slovenska navštívili aj Veľkú Maču.

Poslanci sa po ukončení misie vrátili na svoje pracoviská. "Sú tu aj podozrenia z kradnutia eurofondov," povedala vtedy europoslankyňa Ingeborg Grässle, vedúca misie. "Videli sme hlboko rozdelenú krajinu v ťažkej situácii. Povedala by som, že krajina je traumatizovaná vraždou. Videli sme, že štátne úrady a orgány činné v trestnom konaní majú problém s dôverou ľudí, aspoň tých, s ktorými sme hovorili," povedala Grässle.

Misia navštívila viaceré ministerstvá, políciu či úrad vlády, poslanci ale hovorili aj s novinármi, členmi mimovládnych organizácií i s organizátormi pochodov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy