Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Žltačkou sa z poľských mrazených jahôd nakazilo už 13 ľudí. Hygienici sťahujú výrobky z trhu
Zdielať na

Žltačkou sa z poľských mrazených jahôd nakazilo už 13 ľudí. Hygienici sťahujú výrobky z trhu

ŠVÉDSKO / Mrazené jahody sú momentálne najväčším nepriateľom švédskych hygienikov. Už 13 osôb sa nakazilo hepatitídou typu A a úrady sa obávajú, že toto číslo nemusí byť konečné. Všetky jahody boli rovnakej značky a do Švédska sa dostali od poľského dodávateľa.

Prvý prípad zaznamenali zdravotníci už v máji, zatiaľ posledný v stredu 18.júla. Žltačkou typu A sa nakazilo 9 žien a 4 muži vo veku od 11 po 92 rokov.

​Švédsky úrad verejného zdravotníctva a (Folkhälsomyndigheten) a Národný potravinársky úrad (Livsmedelsverket) v súčinnosti s niekoľkými mestskými úradmi zistili, že vo všetkých prípadoch išlo o mrazené jahody od poľskej firmy.

Jahody s na trhu neobjavili ako voľno predajné, zákazníci sa nakazili potom ako si dali jahodové dezerty a smoothie v obchodoch a reštauráciách. Potvrdila to analýza vírusu, ktorým sa preukázalo, že všetci nakazení ochoreli genotypom 1B, ktorý obsahovali práve mrazené jahody z jednej značky. Úrady ihneď prikázali výrobok stiahnuť z trhu, ale existuje predpoklad, že by sa mohli ešte niekde vyskytovať.

Jahody z Poľska, ako uvádza portál Blesk.cz, z Poľska dovážala firma Skogsmat i Uddeholm AB, vo Švédsku ich distribuovala spoločnosť Foodservice AB. Distribútor pokutu nedostal, úrady problém riešia s dodávateľom a poľskou stranou. Úrady navyše prikázali skontrolovať všetky dovezené jahody do Švédska.

Vírus hepatitídy typu A sa šíri kontaminovanou vodou, jedlom, alebo kontaktom s infikovanou osobou. Ochorieť môže každý, kto nie je očkovaný, alebo ochorenie v minulosti neprekonal. Inkubačná doba vírusu je od 14 po 28 dní. Hlavnými symptómami sú: horúčka, malátnosť, strata chuti, hnačka, tmavý moč, bolesť brucha, zožltnutie pokožky aj bielok očí. 

Momentálna švédska kríza nie je prvou. Z mrazeného ovocia sa žltačkou ľudia nakazili aj v predchádzajúcich rokoch. V roku 2015 to boli napríklad mrazené lesné plody z Číny. Len pred dvomi mesiacmi podľahla nákaze žena z Austrálie. Tú usmrtilo ochorenie, ktoré pochádzalo z mrazených semien granátových jabĺk. Ochorením sa nakazilo aj ďalších 23 ľudí.

Nákaze sa dá podľa zdravotníkov predísť tak, že mrazené ovocie a zeleninu necháme prejsť varom. Vírus umiera pri teplotách nad 85 stupňov Celsia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy