Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hasiči pre rozvodnený potok evakuovali 274 osôb. Dediny sú bez elektriny či bez pitnej vody
Zdielať na

Hasiči pre rozvodnený potok evakuovali 274 osôb. Dediny sú bez elektriny či bez pitnej vody

STARÁ LESNÁ / V stredu podvečer zasahovali hasiči v obci Stará Lesná v okrese Kežmarok. V dôsledku zlej poveternostnej situácie sa potok, ktorý preteká obcou vybrežil a začal zaplavovať jednotlivé ulice. Hasiči museli evakuovať 274 osôb zo zaplavených chatových oblastí a miestnych domov.

Voda v Starej Lesnej strhli tri mosty a zatopila domy. Po zrútení časti mosta ostala obec rozdelená na dve časti. "Ostal nám len jeden most. Tým sme prevážali ľudí z jednej strany na druhú," povedal riaditeľ hasičov Ján Goliaš. Škody sa zatiaľ vyčísliť nedajú.

V dedine Podspády a Tatranská Javorina bol ešte počas stredajšieho večera vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Dedina je bez elektrického prúdu, obyvatelia obce Ždiar sú bez pitnej vody. Lesníci uzavreli frekventované turistické chodníky do Javorovej a do Levočskej doliny. Na niektorých úsekoch tam totiž voda strhla mosty či cestu. V obci Javorina sa už v noci začal rozpadávať most. 

Lesníci uzatvorili vstup do Javorovej i do Bielovodskej doliny, popadali tam mosty, voda strhla desiatky metrov asfaltovej cesty a všade sa povaľovali kmene stromov. 

V súvislosti s prívalovým dažďom ma území severného Slovenska a Vysokých Tatier zasahovali hasiči spolu s dvadsiatkou dobrovoľných hasičov vo viacerých obciach a mestách. Aktuálne boli hasiči zo záchrannej brigády v Žiline a v Humennom vyslaní do obce Tatranská Javorina v okrese Poprad, kde hrozí vyliatie potoka z koryta. Hasiči vykonávajú na mieste protipovodňové opatrenia, nakoľko kvôli stúpajúcej hladine vody hrozí spadnutie mosta. Najvážnejšia situácia je v Prešovskom a Košickom kraji, a to v obciach Mlynky, Stará Lesná a Tatranská Javorina, časť Podspády.

Hasiči pomáhali v noci zo stredy na štvrtok s evakuáciou 274 osôb zo zaplavených chatových oblastí a miestnych domov do priestorov miestnej školy a obecného úradu, kde ľudia našli svoje útočisko. Takmer tridsiatka hasičov po ukončení evakuácie vykonávala do skorého rána na mieste protipovodňové opatrenia.

Vo štvrtok približne o siedmej večer hasiči vyhlásili situáciu za stabilizovanú, pracujú na odstraňovaní následkov silných dažďov. 

Takto vyzeral rozbúrený Studený potok.

​Situáciu monitorovali aj v turistických častiach Tatier, ktoré boli miestami životu nebezpečné. Horská služba kvôli bezpečnosti dočasne uzavreli veľkú aj malú Studenú dolinu. Našli sa ale aj takí, ktorí zákaz nerešpektovali.

Povodne nastali aj na slovensko-poľskom pohraničí Čierna Hora a Jurgow. Hasiči aj tam zasahovali na rôznych miestach počas celej noci. Uzavreli aj niekoľko mostov. Miestni podobnú povodeň zažili aj pred desiatimi rokmi. Odvtedy budovali protipovodňové múry. Tie ale pod náporom vody zmizli v priebehu niekoľkých minút. 

Poliaci žijúci na slovensko-poľskom pohraničí sa obávajú, že ak čoskoro neprestane pršať, prídu aj o most v Čiernej Hore.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy