Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Polícia identifikovala páchateľov, ktorí mali otráviť Skripaľovcov
Zdielať na

Polícia identifikovala páchateľov, ktorí mali otráviť Skripaľovcov

Archívna reportáž

LONDÝN / Britská polícia identifikovala páchateľov zodpovedných za útok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru jedom novičok. Podľa médií sú si vyšetrovatelia istí, že ide o Rusov. Žiadne mená ale neuvádzajú.

Vyšetrovatelia identifikovali páchateľov útoku prostredníctvom záznamov z videokamier a kontroly zoznamu ľudí, ktorí v kritickom období prišli do Spojeného kráľovstva. 

Sú si istí, že ide o Rusov. 

Skripaľ sa ocitol na jednotke intenzívnej starostlivosti so svojou dcérou Julijou, keď boli na začiatku marca vystavení nervovej paralytickej látke novičok. 

Prípad vyvolal diplomatický škandál medzi Ruskom a Veľkou Britániou. Briti za páchateľov označili Rusov. Moskva sa týmto obvineniam bráni. 

Británia vypovedala 32 ruských diplomatov z krajiny. K rozhodnutiu sa pripojili aj ďalšie európske krajiny vrátane Českej republiky. 

Juliju Skripaľ z nemocnice prepustili 9. apríla, jej otca 18. mája. Teraz pokračujú v liečbe na utajenom mieste.

​Kto je Skripaľ? 

Skripaľa v roku 2004 v Rusku zatkli ako dvojitého agenta pracujúceho aj pre britské výzvedné služby. V roku 2006 ho obvinili, že od roku 1995 pracoval pre britské tajné služby a poskytoval im informácie o ruských tajných agentoch pôsobiacich v Európe. 

​Odsúdili ho na 13 rokov, no po štyroch rokoch strávených za mrežami ho v roku 2010 prepustili v rámci výmeny špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy