Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Superjedovatý Novičok, ktorým sa otrávil Skripal, môže byť zo Slovenska, tvrdí Rusko
Zdielať na

Superjedovatý Novičok, ktorým sa otrávil Skripal, môže byť zo Slovenska, tvrdí Rusko

BRATISLAVA / Nervovo paralytická látka, ktorou otrávili bývalého agenta Sergeja Skripala a jeho dcéru, vraj nielenže môže pochádzať aj zo Slovenska, ale dokonca na jej výskume má naša krajina neustále pracovať. Toto obvinenie, ktoré zaznelo z Ruska, naša diplomacia i ministerstvo obrany okamžite popreli. Išlo by totiž o porušenie Dohovoru o chemických zbraniach, čo by znamenalo medzinárodný škandál nevídaných rozmerov. Látka, ktorou boli bývalý agent Sergej Skripal a jeho dcéra vo Veľkej Británii otrávení, má názov Novičok.

Podľa dostupných informácií Novičok vyrobili v 70. alebo 80. rokoch 20 storočia v Sovietskom zväze. Môže mať podobu jemného prášku, kvapaliny alebo plynu. No hlavne má nálepku - extrémne nebezpečný. Jeho presné zloženie podľa riaditeľa Vojenského výskumného ústavu v Brne dodnes nie je známe. "Sú to výsledky úlohy "Foliant", ktorá sa riešila v 70. rokoch. Ak to porovnáme s látkou, ktorá je v arzenáloch a ktorá je veľmi toxická, tak tieto látky sú ešte 10-krát toxickejšie," hovorí Bohuslav Šafář, riaditeľ Vojenského výskumného ústavu v Brne.

Boli vraj vyvíjané tak, aby sa nedali zistiť štandardnými chemickými detekčnými zariadeniami. Muž, ktorý sa podieľal na vývoji Novičoku navyše tvrdí, že ju je nemožné dlhodobo skladovať. "Po jednom roku stráca 2 až 3 percentá účinnosti, ďalšie na druhý rok a tak ďalej. Po 10 - 15 rokoch už nie je efektívna," povedal Vil Mirzajanov, údajný vynálezca Novičoku.

Rusko popiera obvinenie, že látka, ktorou otrávili spomínaného agenta, pochádza z jeho laboratórií. Naopak ukázalo prstom na iné krajiny - Švédsko, USA, Česko i Slovensko. "Ozbrojené sily SR takouto látkou nedisponujú. V rámci spolupráce v organizácii OPCW sme pravidelne kontrolovaní. Pre výcvikové účely máme stanovené množstvá presne určených štandardných bojových látok, ktoré sú takisto prísne kontrolované," vyjadrila sa Danka Capáková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR.

Rovnako sa proti tvrdeniam Kremľa, že by mal dokonca pokračovať výskum týchto látok ohradili aj naši západní susedia. "V Česku je náš ústav jediný, ktorý má právo vyrábať otravné látky a u nás sa žiadny taký výskum nerobil," povedal Šafář.

Otázka, odkiaľ Novičok pochádza, by sa vraj predsa len mohla dočkať odpovede. Na dnešnom rokovaní ministrov zahraničných vecí v Bruseli to naznačil šéf britskej diplomacie. "Dnes do Veľkej Británii prišli technickí experti z Organizácie pre zákaz chemických zbraní a odoberú vzorky látky použité pri útoku na bývalého agenta. Ruské obvinenia sa medzičasom stávajú absurdnými," povedal Boris Johnson, britský minister zahraničia.

Podľa odborníkov je takým aj tvrdenie, že túto látku niekto niekde ukradol alebo dokonca si ju sám vytvoril. "V kuchyni by sa to určite vyrobiť nedalo. A pokiaľ by to niekto chcel vyrobiť, musel by mať na to zariadenie zodpovedajúce naozaj vyspelým chemickým továrňam alebo chemickým laboratóriám," hovorí Šafář.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy