Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ruský agent Skripaľ sa dostal do kontaktu s nervovoparalytickou látkou doma
Zdielať na

Ruský agent Skripaľ sa dostal do kontaktu s nervovoparalytickou látkou doma

LONDÝN / Bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija sa dostali do kontaktu s nervovoparalytickou látkou novičok, ktorou sa otrávili, doma. Informovala o tom polícia s tým, že najväčšiu koncentráciu látky našli na predných dverách ich domu v Salisbury. V menších koncentráciách sa látka nachádzala aj na iných miestach v meste.

Najväčšiu koncentráciu nervovoparalytickej látky našli na kľučke dverí a niekto ju tam mohol natrieť. To by mohlo vysvetľovať, prečo sa látka nachádzala aj na jeho aute či v reštaurácii, kde večerali a ktorú neskôr polícia uzavrela.

Vyšetrovanie v dome

Polícia uviedla, že ďalšie vyšetrovanie sa sústredí najmä na dom Skripaľovcov, kde podľa komisára Deana Haydona budú vyšetrovatelia pôsobiť niekoľko týždňov, možno až mesiacov. Ľudia, ktorí žijú v okolí domu Skripaľovcov "môžu očakávať, že uvidia policajtov pri prehliadkach, chcem ich len uistiť, že riziko zostáva nízke a prehliadky sú preventívne," vysvetlil. Na prípade pracuje zhruba 250 členov protiteroristickej jednotky, ktorí preskúmavajú 5 000 hodín záznamov z priemyselných kamier. Vyšetrovatelia v tejto súvislosti zadržali 1 350 predmetov.

Forenzné práce v obchodnom centre, kde Skripaľovcov našli v bezvedomí a na cintoríne, kde sú pochovaní agentova manželka a syn, naopak končia. Protiteroristická jednotka vyšetrovanie na týchto miestach odovzdala do správy polície grófstva Wiltshire.

Kto je Skripaľ? 

Skripaľa v roku 2004 v Rusku zatkli ako dvojitého agenta pracujúceho aj pre britské výzvedné služby. V roku 2006 ho obvinili, že od roku 1995 pracoval pre britské tajné služby a poskytoval im informácie o ruských tajných agentoch pôsobiacich v Európe. Odsúdili ho na 13 rokov, no po štyroch rokoch strávených za mrežami ho v roku 2010 prepustili v rámci výmeny špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Skripaľa a jeho dcéru Juliu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v obchodnom dome v anglickom meste Salisbury. Obaja sú odvtedy v kritickom stave v nemocnici. Veľká Británia i ďalšie krajiny z útoku vinia Rusko a v reakcii na incident vyhostili ruských diplomatov. K takémuto kroku pristúpilo okrem Spojeného kráľovstva, ktoré poslalo domov 23 diplomatov, najmenej 26 ďalších krajín vrátane USA, Francúzska či Nemecka. Moskva ich tvrdenia odmieta a za vyhosťovanie plánuje podniknúť odvetné kroky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy