Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Dostali basu za vydieranie. Tvrdia, že to bolo narafičené a štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti o tom vedela
Zdielať na

Dostali basu za vydieranie. Tvrdia, že to bolo narafičené a štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti o tom vedela

TRENČÍN / Na okresnom súde v Trenčíne sa v stredu začalo pojednávanie, na ktorom žiadajú obnovu konania Ondrej Janíček a Jozef Strelčík. V roku 2002 ich odsúdila za zločin vydierania na 15 mesiacov súčasná štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Oni ale tvrdia, že sú nevinní, a že Jankovská údajne vzala úplatok. Ona ale všetko popiera.

Súd Janíčkovi spolu s jeho vtedajším spoločníkom vymeral za zločin vydierania 15 mesiacov za mrežami. "Mal som pod hrozbou so zbraňou v ruke donútiť Tibora Jurisu donútiť prepísať priestory," hovorí odsúdený Ondrej Janíček. Obaja muži tvrdia, že žiadny trestný čin nespáchali a všetko na nich narafičili. Verdikt nad nimi v roku 2002 vyniesla súčasná štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. 

Pán Janíček tvrdí, že hneď po prepustení ho uniesla mafiánska skupina Petra Čongrádyho. Tomu musel, podľa jeho slov, prepísať značnú časť majetku. "Podľa toho, čo tvrdil Peter Čongrády, keď ma uniesli, že zaplatili 3 milióny korún Jankovskej za to, že prepustila všetkých," povedal Janíček. 

Monika Jankovská tvrdí, že ide o nezmysel a žiaden úplatok nevzala. Za rozsudkom si stojí. "Rozprával som sa o tom s ňou, ona to odmietla, že by také niečo urobila," povedal Gábor Gál, minister spravodlivosti. 

Pán Janíček a jeho spoločník sa už dvakrát neúspešne pokúšali o obnovu konania. V stredu prišli na okresný súd v Trenčíne skúsiť šťastie do tretice. Opierajú sa najmä o výpoveď korunného svedka, ktorého mali podľa rozsudku vydierať. Ten totiž podľa nich tvrdí niečo iné. "On telefonoval Jankovskej a povedal, že som nevinný a ona toto zatajila. Urobila to vedome," tvrdí Janíček.

Sudca pojednávanie odročil. Musí totiž vypočuť piatich svedkov, ktorých obaja muž navrhli. Pojednávať sa bude 6. júna. "Verím, lebo predkladáme nové dôkazy, ktoré neboli súdu známe," hovorí Janíček. Minister spravodlivosti nateraz za štátnou tajomníčkou stojí.

Pozrite si archívnu reportáž o inom prípade vydierania:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy