Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mladých thajských futbalistov prepustili z nemocnice, naživo odpovedali na otázky novinárov
Zdielať na

Mladých thajských futbalistov prepustili z nemocnice, naživo odpovedali na otázky novinárov

Archívna reportáž

BANGKOK / Dvanásť chlapcov a ich futbalového trénera, zachránených zo zatopenej jaskyne na severe Thajska, v stredu prepustili z nemocnice. Ich kroky smerovali na tlačovú konferenciu, kde odpovedali na otázky novinárov. Všetko prebehlo pod prísnym dohľadom psychológov. Informovala o tom agentúra Reuters.

​Chlapci vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný tréner boli v jaskyni uväznení od 23. júna kvôli stúpajúcej vode, ktorá ich donútila ustupovať hlbšie do jaskyne. Všetkých sa nakoniec podarilo postupne zachrániť, poslednú skupinu z jaskyne vytiahli 10. júla. Následne boli prevezení do nemocnice.

Len schválené otázky

V nemocnici sa na tento okamih pripravovali niekoľko dní. Prepustenie zachránených mladých futbalistov a ich trénera bola totiž pre miestnych veľká vec. Ich zázračnú záchranu ostatne so zatajeným dychom sledovala celá planéta. Príliš veľa pozornosti by však mohlo chlapcom ublížiť.

Ihneď po prepustení z nemocnice smerovali kroky odvážnych mladíkov na tlačovú konferenciu, ktorú miestna televízia prenášala v priamom prenose. Odvážnych hrdinov vítali potleskom. Otázky im kládol moderátor konferencie a vopred ich museli schváliť psychológovia. Chlapci priznali, že mali strach.

Zachránila ich voda

Mladíci potvrdili, že v jaskyni so sebou nemali žiadne jedlo. Život im zachránila voda, tečúca v jaskyni. Priemerne podľa ošetrujúcich lekárov stratili asi štyri kilá. Štrnásťročný Adul podrobne opísal aj chvíľu, keď po prvýkrát zbadali svojich záchrancov.

"Keď sa vynorili z vody, rozprávali sa medzi sebou. Počuli sme zvuky, tak sme zišli k vode a oni nás pozdravili. Čakali sme, že to budú Thajčania, na naše prekvapenie to však boli Briti," uviedol jeden zo zachránených futbalistov.

Chlapci spoločne vyhlásili aj to, že ich veľmi zarmútila smrť potápača, ktorý sa podieľal na ich záchrane. Zároveň potvrdili, že si budú na seba dávať veľký pozor a chcú sa stať dobrými občanmi. 

Meditácia v chráme

​Po konferencii pošlú chlapcov domov k svojim rodičom a novinári budú mať na 30 dní zakázané mladých športovcov spovedať. Jeden z článkov thajského zákona na ochranu detí pamätá aj na ochranu osôb mladších ako 18 rokov, ktorým by záujem médií mohol spôsobiť emočnú ujmu, alebo poškodiť reputáciu.

Médiá tiež špekulujú o tom, že chlapci strávi krátky čas ako mnísi v budhistickom chráme, čo tradične v krajine robia muži, ktorí si prejdú ťažkú ​​životnú skúseností.

Dvanásť chlapcov vo veku 11 až 17 rokov spolu so svojím trénerom vošlo 23. júna po futbalovom tréningu do jaskyne Tham Luang, monzúnové dažde však rýchlo zatopili chodby a znemožnili im dostať sa von. O desať dní neskôr ich našli britskí potápači. Ich evakuácia trvala tri dni a úspešne sa skončila 10. júla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy