Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako funguje medzinárodná pomoc? Slovensko pomáha utečencom aj pri povodniach
Zdielať na

Ako funguje medzinárodná pomoc? Slovensko pomáha utečencom aj pri povodniach

SLOVENSKO / THAJSKO / Na úspešnom vyslobodení chlapcov, ktorí spolu so svojím futbalovým trénerom uviazli v jaskyni, ktorú zaplavila voda, sa podieľala takmer stovka ľudí. Odborníkov ponúkla aj Česká republika a v prípade potreby by mohlo aj Slovensko. My sme zisťovali ako je to v takýchto mimoriadnych situáciách s medzinárodnou pomocou.

Potápači, záchranári, hasiči i ďalší odborníci z celého sveta. Mnohí prišli sami od seba, keď sa dozvedeli o chlapcoch uväznených v thajskej jaskyni a ponúkli svoju pomoc. No mnohí z nich napokon do záchranných prác nezasiahli. Aj v týchto prípadoch totiž platia jasné pravidlá.

Každá krajina sa situáciu, či už bola taká ako v Thajsku alebo ako povodne v Maďarsku, či výbuch sopky v Guatemale snaží najprv vyriešiť sama. Ak to nezvláda, môže požiadať o pomoc ďalšie štáty a medzinárodné humanitárne organizácie.

"Po prijatí žiadosti o pomoc ponúkajú krajiny  svoje sily a prostriedky. Vždy je zásada, že štát, ktorý požiadal o pomoc, musí schváliť, že takúto pomoc prijíma. Tento štát potom aj rozhoduje, kde sa ktorý tím bude angažovať," vysvetľuje Adam Regec, vedúci Centrálneho monitorovacieho a riadiaceho strediska Ministerstva vnútra SR.

Najlepší na svete

Je známe, že Thajsko prijalo pomoc austrálskej či americkej armády, no vyžiadalo si pomoc dvoch britských jaskynných potápačov považovaných za najlepších na svete. "Thajské velenie spolu s najlepšími odborníkmi na jaskynné potápanie a zdravotníkmi dokázalo pripraviť plán práce tak, aby všetko výborne fungovalo," hovorí John Volanthen, britský potápač, ktorý zasahoval v jaskyni v Thajsku.

Pripomeňme, že pomáhali americkí a austrálski vojaci, záchranári z Číny, Mexika, či potápači z množstva európskych krajín. Ako povedal veliteľ záchrannej operácie v Thajsku Narongsak Osottanakorn, táto životy zachraňujúca misia ukázala, že keď sa spoja ľudia z celého sveta, dokážete aj nemožné.

V rámci Európskej únie funguje systém pre oblasť civilnej ochrany. Žiadosti o pomoc sa denno-denne sledujú a vyhodnocujú. Stačí osloviť Európsku komisiu - konkrétne Generálne riaditeľstvo pre civilnú ochranu a humanitárnu pomoc v Bruseli.

Povodne na Dunaji

Krajina, ktorá o pomoc žiada špecifikuje, či potrebuje odborníkov alebo ide o materiálnu pomoc. Slovensko ju žiadalo pred 10 rokmi, keď potrebovalo jutové vrecia. "Pri povodniach na Dunaji a Morave. Požiadali sme prostredníctvom systému CECIS štáty EÚ v priebehu jednej noci nám priviezli približne 50 tisíc kusov jútových vriec," dodáva Zoltán Jasovský zo sekcie Krízového riadenia Ministerstva vnútra.

Naša krajina svoju pomoc aj v rámci spomínaného systému neraz ponúkla. Ako dodáva Zoltán Jasovský, naposledy sme poskytli takúto pomoc Rohingom, ktorí sú utečenci z Mjanmarska do Bangladéšu. V decembri sme poslali pomoc do Albánska po povodniach.

Keďže v Thajsku pri záchrane skupiny z jaskyne bolo potrebné z nej najprv odčerpať vodu, Slovensko by v prípade potreby vedelo poskytnúť aj takúto pomoc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy