Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mladí futbalisti s trénerom žijú. V zatopenej jaskyni boli uväznení deväť dní
Zdielať na

Mladí futbalisti s trénerom žijú. V zatopenej jaskyni boli uväznení deväť dní

THAJSKO / Thajskí záchranári po deviatich dňoch pátrania v pondelok oznámili dobrú správu. Dvanásť mladých futbalistov a ich trénera našli v jaskyni živých. Príbuzní sa radujú. Potápačov však čaká ďalšia výzva - dostať chlapcov zo zaplavenej jaskyne von.

Pre všetkých je fakt, že sú chlapci a ich tréner po viac než týždni v jaskyni, bez jedla a v úplnej tme nažive, zázrak. Potápači sa od nedeľe pripravovali na dnešný komplikovaný ponor a dúfali, že bude ten posledný. A tak sa aj stalo.

Jediné miesto, kde by mohlo mužstvo mladých futbalistov prežiť, bola zadná komora jaskyne. Do tej sa však pre bahnitú vodu a úzke cesty doteraz nevedeli dostať. Dnes im pomohlo natiahnuť lano s kyslíkovými bombami, ktoré im zabezpečilo dostatok vzduchu na komplikovaný presun.

"Dostali sa do miesta zvaného pláž Pattaya, ale tá bola zaplavená. museli ísť ešte 300 - 400 metrov hlbšie, kde bola ďalšia plošina. Tam sme našich mladých chlapcov našli," uviedol Narongsak Osatanakorn, guvernér provincie Chiang Rai.

Aký je zdravotný stav chlapcov ešte nie je jasné. Podľa lekárov môžu trpieť podchladením, ktoré im znemožní hýbať končatinami. Záchranári tak čelia novej výzve ako chlapcov dostať von. Tak, ako bola komplikovaná cesta k nim, môže byť aj cesta von. Uvažujú pre to, že by najprv doviedli lekárov do jaskyne. Okrem práce potápačov záchranári odčerpávajú vodu a hľadajú nové šachty v horskom prostredí.

Záchranári pátrajú po stratených futbalistoch a ich trénerovi

Záchranári pátrajú po stratených futbalistoch a ich trénerovi

sita

"Je tu stále veľa rizika. Ak nebudú mať dostatok vzduchu, alebo sa tunel znovu zaplaví, je to veľmi nebezpečné. Musíme sa pripraviť na všetko," dodal guvernér.

Thajským záchranárom asistovali počas pátracích prác aj štyria britskí jaskynní potápači a niekoľko expertov americkej armády. Šesťčlenný tím expertov k jaskyni vyslala aj Čína. Pripojili sa aj Austrálčania.

Príbuzní chlapcov vo veku od 11 do 16 rokov čakali celú dobu pred vchodom do jaskyne a modlili sa. Keď sa dozvedeli novinu, na ktorú tak dlho čakali, od šťastia sa neubránili slzám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy