Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Polícia zadržala Patrika Pachingera pred kamerami TV JOJ
Zdielať na

VIDEO: Polícia zadržala Patrika Pachingera pred kamerami TV JOJ

BRATISLAVA / Patrik Pachinger, odsúdený v kauze skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, je už za mrežami. Zadržali ho totiž policajti priamo pred budovou súdu, na základe európskeho zatykača. Pachingér práve dával rozhovor novinárom. Odignorovali pritom aj fakt, že v pojednávačke už čakal sudca, ktorý mal konať vo veci jeho žiadosti o podmienečné prepustenie. Verdikt ale opäť nepadol. Sudca konanie odročil pre problémy s hodnotením z väzby, na neurčito. Patrik Pachinger sa väzeniu vyhýbal takmer mesiac. Aj preto bolo pred justičným palácom v Bratislave rušno už pred jeho príchodom. Policajti ho dodali do väzenia ešte v predpoludňajších hodinách.

Reportérka TV JOJ Mirka Štrbáková Urbanovičová sa ešte pred budovou súdu stihla Patrika Pachingera stihla spýtať otázku: "S akými pocitmi idete na súd?" Na túto otázku už nestihol odpovedať.

Pristúpili k nemu dvaja policajti so slovami: "Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vás obmedzujeme na osobnej slobode a následne budete eskortovaný na oddelenie." 

Pachinger následne namietal, že ho čaká pojednávanie na súde. Policajt mu na to povedal len "bohužiaľ" a naložili ho do policajného auta. Pachinger ešte stihol novinárom povedať: "Nedovolili mi dať príležitosť brániť sa na súde."

 Patrik Pachinger je právoplatne odsúdený v kauzách skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia na sedem rokov. V kauze skrachovaných nebankových spoločností súd odsúdil aj Dávida Brtvu a Jozefa M. na deväť rokov väzenia. V prípade Jozefa M. rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Podľa rozsudku Jozef M., Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún.

Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef M. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa M., Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

​Pachinger po potvrdení rozsudku Najvyšším súdom SR z 28. marca tohto roka požiadal o odklad nástupu na výkon trestu o mesiac zo zdravotných dôvodov, čomu súd vyhovel. Po vypršaní lehoty však Pachinger na výkon trestu nenastúpil, keďže Najvyšší súd SR zrušil príkaz na dodanie jeho ako aj odsúdeného Dávida Brtvu na výkon trestu.

Dôvodom bolo zachovanie ich základných ústavných práv, a to najmä práva na rozhodnutie o žiadosti o odklad výkonu trestu, o ktorej rozhodoval Špecializovaný trestný súd, a žiadosti o podmienečné prepustenie, o ktorej rozhodujú súdy, v obvode ktorých by mali odsúdení vykonať trest. V prípade Pachingera je to Okresný súd Bratislava I a v prípade Brtvu Okresný súd Trnava. ŠTS nakoniec 31. mája tohto roka zamietol žiadosť Pachingera o odklad a súčasne vydal príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu. Rovnako rozhodol aj v prípade Brtvu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy