Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Patrik Pachinger je za mrežami. Zatkli ho pred budovou súdu
Zdielať na

Patrik Pachinger je za mrežami. Zatkli ho pred budovou súdu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Patrik Pachinger, odsúdený v kauze skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, je už za mrežami. Pred budovou súdu, ku ktorej kráčal s nádejou na podmienečné prepustenie, ho na základe európskeho zatykača zatkli policajti v pondelok dopoludnia.

Patrik Pachinger sa väzeniu vyhýbal takmer mesiac. Aj preto bolo pred justičným palácom v Bratislave rušno ešte pred jeho príchodom. Pred začatím konania senátu vo veci podmienečného prepustenia Patrika Pachingera už čakali pred budovou súdu policajti.

Kedže je na neho vydaný aj európsky zatykač prišli ho zadržať. A tak sa aj stalo a to doslova do pár minút. Patrik Pachinger nestihol ani odpovedať novinárom na otázky. Polícia to totiž okamžite prerušila. Snahu odsúdeného Pachingera dostať sa na pojednávanie neakceptovala.

Patrik Pachinger nekládol žiaden odpor. Zo situácie, v ktorej sa ocitol, ale nadšený nebol. "Povedzte môjmu adokátovi, že som bol. Nedovolili mi dať príležitosť na súde sa brániť tak..." povedal novinárom tesne predtým, ako ho policajti posadili do auta a odviezli na policajné oddelenie.

"V súvislosti s Vami uvedeným prípadom boli na príslušnom útvare Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I vykonané všetky potrebné úkony v zmysle zákona, po vykonaní ktorých nasledovalo odovzdanie osoby do výkonu trestu odňatia slobody," uviedol pre TV JOJ policajný hovorca Michal Szeiff.

Táto situácia sa tak zopakovala už druhý krát. Pachingera totiž polícia zatkla aj v apríli. Vo väzení ho ale neprijali. Už vtedy ale na súde ležala jeho žiadosť o slobodu.

Pojednávanie v tejto veci ale predsa v pondelok začalo. Odsúdený Patrik Pachinger bol totiž pripravený na túto situáciu a ešte ráno svojmu advokátovi odovzdal doklad na konanie v jeho neprítomnosti. Pojednávanie ale trvalo veľmi krátko, sudca opäť narazil na problém.

Verejné zasadnutie preto znova odročil na neurčito. "Nakoľko si vyžiadal spis od OS BA vo veci prečinu zanedbania povinnej výživy, aby tak objektívne posúdil správanie odsúdeného po prepustení z väzby," vysvetlil hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

Sudca tak musí konať preto, lebo chýba hodnotenie Pachingera z väzby, čo je nutné na rozhodovanie o podmienečnom prepustení. Bol tam pred 13 timi rokmi a ústav má povinnosť archivovať veci o správaní osôb maximálne 5 rokov.

"Tieto veci boli skartované, my samozrejme nie sme z tohoto nadšení. Určite tam nemal žiadne disciplinárne prehrešky," dodal Pachingerov advokát Martin Krakovský.

Za svoju pravdu bojuje aj sám odsúdený Pachinger. Preto v kauze BMG Invest a Horizont Slovakia podal mimoriadny opravný prostriedok.

Polícia zverejnila na svojom Facebooku aj video zo zadržania Patrika Pachingera:

Na ďalší súd neprišiel

Pachinger sa mal dostaviť na krajský súd na odvolacie konanie následne aj o dva dni, 21. júna. Tam ale už neprišiel. Jedným z dôvodov bolo vraj náhle zhoršenie jeho zdravotného stavu. 

Na súde ho už čakala policajná hliadka, ktorá ho ráno hľadala aj na mieste trvalého pobytu. O tom, kde sa nachádzal, nevedel vtedy ani jeho advokát. Pachinger vtedy poslal Televízii JOJ stanovisko, že na konanie o jeho podmienečnom prepustení, ktoré už bude čoskoro, sa dostaví. V pondelok 2. júla tak aj spravil. 

Nezatkli ho

Po tom, ako Pachinger odišiel 19. júna zo súdu napriek vydanému príkazu na jeho dodanie do výkonu trestu, bola polícia pod ostrou kritikou. Polícia sa k tomu vtedy vyjadrila takto: "Súdy neinformujú útvary policajného zboru o termíne pojednávania osôb v pátraní. Z uvedeného dôvodu polícia nedisponovala informáciou o termíne pondelkového pojednávania," uviedla policajná hovorkyňa Lucia Mihaliková. 

Do veci ale vstúpila šéfka rezortu vnútra. "Postup jednotlivých funkcionárov preverujeme a po nájdení nejakej chyby budú vznesené aj nejaké obvinenia," povedala ministerka vnútra Denisa Saková. 

Pozrite si rozhovor s Pachingerom z pondelka 18. júna: 

​BMG Invest a Horizont Slovakia

V kauze skrachovaných nebankových spoločností súd odsúdil Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Jozefa M. na deväť rokov väzenia. V jeho prípade rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Podľa rozsudku Jozef M., Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún.

Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef M., ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa M., Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

Odklad výkonu trestu

Pachinger po potvrdení rozsudku Najvyšším súdom SR požiadal o odklad nástupu na výkon trestu o jeden mesiac zo zdravotných dôvodov, čomu súd vyhovel. Po vypršaní lehoty však Pachinger na výkon trestu nenastúpil, keďže Najvyšší súd SR zrušil príkaz na dodanie jeho, ako aj odsúdeného Dávida Brtvu na výkon trestu. Dôvodom bolo zachovanie ich základných ústavných práv, a to najmä práva na rozhodnutie o žiadosti o odklad výkonu trestu, o ktorej rozhodoval Špecializovaný trestný súd, a žiadosti o podmienečné prepustenie, o ktorej rozhodujú súdy, v obvode ktorých by mali odsúdení vykonať trest.

V prípade Pachingeraje to Okresný súd Bratislava I a v prípade Brtvu Okresný súd Trnava. ŠTS nakoniec 31. mája zamietol žiadosť Pachingera o odklad výkonu trestu a súčasne vydal príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu. Rovnako rozhodol aj v prípade Brtvu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy