Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po Kráľovi útekov, ktorý unikol z väzenia vrtulníkom, pátrajú tisícky policajtov
Zdielať na

Po Kráľovi útekov, ktorý unikol z väzenia vrtulníkom, pátrajú tisícky policajtov

PARÍŽ / Francúzsky premiér Édouard Philippe uviedol, že po väzňovi na úteku aktuálne pátra takmer 3000 policajtov. Francúzski vyšetrovatelia sú presvedčení, že drony, ktoré pred niekoľkými mesiacmi krúžili nad väznicou v Réau južne od Paríža, súvisia s útekom odsúdenca Redoina Faida. Uviedla to ministerka spravodlivosti Nicole Belloubetová.

Podľa ministerky spravodlivosti úrady momentálne skúmajú medzery v bezpečnostnom systéme, ktoré umožnili ozbrojeným mužom pristáť s vrtuľníkom na dvore väznice a odletieť aj s Faidom. Stalo sa tak v čase, keď bol za ním vo väzení na návšteve jeho brat.

Vrtuľník našli medzičasom podpálený na poli niekoľko desiatok kilometrov od väznice. Francúzske médiá informovali, že traja muži vzali pilota - leteckého inštruktora - ako rukojemníka a neskôr ho prepustili.

Faidovho brata už polícia zatkla. Oznámenie o hľadanej osobe uvádza, že Faid pravdepodobne pokračoval v úteku v bielej dodávke. 

Ministerstvo spravodlivosti v nedeľu oznámilo, že 46-ročnému Faidovi trval útek len "niekoľko minút" a nikto pri ňom neutrpel zranenia.

"Ozbrojené komando pristálo s vrtuľníkom na dvore väznice, keď bol väzeň v miestnosti pre návštevy," uviedlo ministerstvo. Dráma sa odohrala vo väzenskom zariadení v malom meste Réau v departemente Seine-et-Marne. Polícia okamžite vyhlásila po Faidovi pátranie a prokuratúra spustila vyšetrovanie.

​Kráľ útekov

Faid je svojimi úteky preslávený: v roku 2013 utiekol z väznice Lille-Séquedin na severe Francúzska. Podľa AFP preto dostal prezývku "kráľ útekov". Vtedy inšpekcia zistila, že väzenská služba na mieste dostatočne nedodržiavala bezpečnostné opatrenia voči väzňom označovaným za obzvlášť nebezpečných.

Pri úteku vyhodil Faid do vzduchu päť väzenských dverí, za rukojemníkov vzal štyroch dozorcov. Unikol vozidlom, ktorý mu pristavili komplici. Stal sa vtedy najhľadanejším mužom Francúzska, na úteku bol mesiac a pol.

Štyridsaťšesťročný muž bol v apríli po odvolaní odsúdený na 25 rokov väzenia za neúspešnú lúpež pri Paríži, pri ktorej prišla v roku 2010 o život mestská policajtka. Vlani bol tiež dvakrát súdený. Za prvý útek z väzenia dostal desať rokov, za útok na obrnený voz prevážajúci peniaze na severe Francúzska v roku 2011 mu súd vymeral 18 rokov za mrežami.

Faid je synom alžírskeho imigranta. V roku 2009 napísal knihu o tom, ako v predmestskom gete vyrastal v prostredí zločinu, až sa nakoniec dostal medzi aristokratov medzi lupiči - špecializoval sa na prepadnutia pancierových vozidiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy