Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bývalý československý dvojitý agent: Za otravou Skripaľa sú Briti
Zdielať na

Bývalý československý dvojitý agent: Za otravou Skripaľa sú Briti

Archívna reportáž

PRAHA / Karel Köcher bol ešte v hlbokých časoch totality dvojitým československým agentom. Pracoval pre americkú CIA a donášal československej rozviedke. Na agentov ruskej KGB spomína ako na dobrých a čestných ľudí. O britskej a americkej tajnej službe si ale zjavne nemyslí nič dobré.

V relácii Rozstřel českého portálu idnes.cz bol v stredu hosťom bývalý dvojitý agent, Karel Köcher. Na aktuálne zahranično-politické kauzy, ktoré hýbu svetom, má iný názor, ako väčšina odborníkov či politikov oslovených médiami. Pokus o vraždu agenta Skripaľa nazýva bez servítky akciou britských tajných služieb. "Skripaľ už bol spravodajsky bezcenný, môže teda ísť o súčasť protiruskej kampane. Som presvedčený, že to je dielo britských tajných služieb" povedal Köcher v Rozstřele.

Stále silnejšia protiruská kampaň podľa neho hrala takémuto činu do kariet. Obviňovanie Rusov je nezmyselné, tvrdí Köcher a pokračuje názorom, že Skripaľ bol už bezcenný a tak nemali dôvod ho zlikvidovať. Ak by to predsa len chceli spraviť, zvolili by iný spôsob.

"Skripaľ dokázal len intrigovať, mohol sa zapliesť do obchodu s novičkom, ale určite nie pre britskú vládu," povedal Köcher. Podľa neho je podozrivé aj to, že sa to odohralo neďaleko mesta Porton Down, kde boli údajne nájdené nielen vzorky novičoku, ale aj jeho protilátky.

"V sovietskej tajnej službe sa používali ilegálovia, agenti bez krytia. Vyslali ich do cudziny s novou identitou. Takým som bol aj ja. Nikdy som nedostal úlohu, ktorá mala vyvolať agresiu," opisuje zvyklosti KGB Köcher. Rusi majú podľa neho ku svojim agentom silnejšie väzby, ako napríklad Američania. Likvidáciou Skripaľa by ohrozili všetkých budúcich spravodajských ilegálov.

Podobne kontroverzný názor má Köcher aj na chemické útoky v Sýrii. Je presvedčený, že tam nikdy k žiadnym nedošlo, ide podľa neho len o ďalší príklad protiruskej kampane. Obvinenie Asada je obvineným Ruska, tvrdí Köcher. Zašiel tak ďaleko, že zábery detí polievaných vodou považuje za amatérsky spravenú fikciu. "Za fake news stojí CIA," tvrdí.

Köcher sa síce počas svojej práce dostal do mnohých kontroverzných situácií, ale odmieta, žeby niekomu ublížil. A bol skutočne zdatným agentom, dokázal prejsť aj detektorom lži v CIA, Američania nemali ani zrnko pochybností. Ako jedinému agentovi bývalého východného bloku sa mu podarilo preniknúť až tam. Netají sa ale tým, že sympatizoval s druhou stranou. Aj na otázku, či bola KGB nebezpečná, odpovedal jasne: "Ani trochu, boli to čestní a vzdelaní ľudia". Mnohé z obetí krutých perzekúcií by s ním ale zrejme nesúhlasili.

Köcher najskôr pracoval pre ŠTB pod krycím menom Pedro, potom s manželkou odišiel do USA, kde žil v rokoch 1965 až 1986. Na Kolumbijskej univerzite študoval filozofiu vedy. V 70. rokoch ho zamestnali v CIA ako prekladateľa a analytika odpočúvania, neskôr ako sovietológa v think-thanku CIA. Odtiaľ vynášal do Moskvy. V roku 1982 Američania jeho činnosť odhalili, zatkli ho a odsúdili na doživotie. Po roku ho vymenili za západných agentov a disidentov na Moste špiónov v Berlíne. Po návrate do Československa pôsobil v Prognostickom ústave a dosiaľ žije vo vile v Prahe.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy