Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prešovčanov trápi silný zápach. Šíri sa z neďalekej skládky
Zdielať na

Prešovčanov trápi silný zápach. Šíri sa z neďalekej skládky

PREŠOV / Neďaleko centra Prešova iba pár kilometrov vzdušnou čiarou objavili štátni úradníci haldy kalov. Z nich sa šíri taký zápach, ktorý cítia ľudia v širokom okolí. Majiteľ pozemku, ktorý tam podľa nich upravuje terén nelegálne, tvrdí, že zapáchajúci materiál je tam už z minulosti. Kým podľa firmy ide o takzvaný ostatný odpad a plánujú ho dať dekontaminovať, podľa štátnych úradníkov patrí na skládku.

Zápach sa niesol širokým okolím len pár kilometrov od centra mesta. Na pôvod zápachu sa boli osobne pozrieť aj z neďalekého ranča. Miestni ich upodozrievali, že to ide od nich. "Boli sme tesne až pritom, museli sme si dať trička na ústa," vraví Janka Pecuchová z ranču Pohoda. 

Kontrola skládky

Už v stredu boli na mieste štátni úradníci zo životného prostredia. Tí na mieste zastavili práce s podozrením, že robotníci miešajú s hlinou kontaminovaný odpad. Ten podľa štátnych úradníkov aj podľa zápachu pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou z nejakej čističky. "Boli tam navozené kaly, ktoré patria na skládku," vraví vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Miroslav Benko. Prevádzkovatelia skládky povedali, že s ňou končia, podľa miestnych ale robia ďalej. 

Privolali políciu

Štátni úradníci zavolali na pomoc aj políciu. Robotníci vrátane tých, ktorí na úpravu a nasypávanie dohliadali zrazu všetko nechali tak a utiekli. "Toho odpadu je tu od 60 do 100 ton," uviedol Adrián Geľhoš z okresného úradu. 

S majiteľom firmy i jeho otcom sa TV JOJ pokúsila spojiť telefonicky. Kontakty na oboch sú na ich stránke. Kým v prvom prípade sme sa ani nedovolali, v tom druhom nám po otázke položil. Vyjadrili sa ale písomne. "Súkromná spoločnosť sa stala vlastníkom pozemkov koncom mája 2018. Dňa 6. júla 2018 v ranných hodinách pracovník firmy zistil, že na parcelách, ktoré vlastní uvedená firma sa nachádza zapáchajúci materiál kašovitého charakteru od neznámeho pôvodcu."

Porušovanie zákona?

"Majiteľ pozemku si robí, čo chce. Porušuje všetky smernice a aj životné prostredie," verí Benko. Celú vec polícia zadokumentovala. Spis teraz pošlú na prokuratúru. 

Pozrite si archívnu reportáž o horiacej skládke v Martine: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy