Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Babišova vláda získala dôveru. Českí komunisti sa vracajú k moci
Zdielať na

Babišova vláda získala dôveru. Českí komunisti sa vracajú k moci

PRAHA / Česká menšinová vláda ANO a ČSSD s podporou komunistov získala dôveru Poslaneckej snemovne. Stalo sa tak po vyše 15-hodinovej diskusii, v 264. deň po vlaňajších voľbách.

Vláda získala dôveru poslancov v pomere 105 za a 91 proti, pričom kabinet podporila väčšina členov hnutia ANO, sociálnych demokratov a KSČM. Na rokovaní sa úmyselne nezúčastnil bývalý minister vnútra Milan Chovanec z ČSSD.

V rokovacej sále tiež neboli prítomní komunista Zdeněk Ondráček a poslanec ANO Jiří Mašek, za opozíciu chýbal pri hlasovaní Petr Pávek z hnutia STAN.

Rokovanie o vláde začalo už v stredu ráno, pričom sa v Snemovni vyjadrovali predovšetkým opoziční poslanci. Premiér Andrej Babiš na podporu svojej vlády vystúpil už predpoludním, pričom jeho prejav trval hodinu a štyridsať minút. Vládu pred ním pri rečníckom pultíku podporil aj prezident Miloš Zeman.

Protesty proti komunistom

Hlasovanie o vláde sprevádzal protest, na ktorom sa zúčastnili stovky demonštrantov i opoziční poslanci. Nespokojní ľudia protestovali proti vláde závislej na komunistickej strane, keďže je to po prvý raz, čo v Českej republike od roku 1989 bude vládnuť vláda, na ktorú budú mať komunisti významný vplyv. Demonštranti najprv protestovali na Malostranskom námestí odkiaľ sa presunuli pred neďalekú Snemovňu, v ktorej bolo z času na čas počuť, ako skandujú napríklad "hanba, hanba".

Babiš chcel s demonštrantmi aj hovoriť. O tom dvakrát hlasovali poslanci, pretože platilo pravidlo, že členovia vlády musia byť prítomní na rozprave o vláde. Po dvoch neúspešných pokusoch odhlasovať prestávku za týmto účelom si strana ODS vzdala prestávku a premiér na krátko vyšiel von.

Po tom, ako vyšiel pred dvere budovy, demonštrantom zakýval, ale následne na neho začali hádzať fľaše naplnené vodou, a tak sa vrátil dnu. Po tomto incidente sa premiér dostal do slovnej prestrelky so šéfom poslancov TOP 09 Miroslavom Kalouskom, ktorý mu vyčítal, že s ľuďmi nehovoril a že krivo prisahal na životy svojich detí. Po týchto tvrdeniach Babiš Kalouska nazval "ožranom" a "zlodejom zlodejským".

Prezident Miloš Zeman vymenoval na Pražskom hrade druhú vládu premiéra Andreja Babiša ešte 27. júna. Stalo sa tak osem mesiacov po voľbách do snemovne a päť mesiacov po demisii menšinovej vlády ANO. Pozrite si reportáž: 

​Ohlasy svetových médií

"Je smutné, že sa komunisti dostávajú späť k politickým pozíciám." Na nočné vyslovenie dôvery českej menšinovej vláde podporovanej Komunistickou stranou Čech a Moravy tak dnes reagoval predseda najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente - Európskej ľudovej strany  Manfred Weber. Získanie vplyvu českých komunistov vo vláde sa venujú aj tlačové agentúry a európska tlač.

"Je veľmi smutné, že sa komunisti po prvýkrát od roku 1989 dostávajú späť k rozhodujúcim politickým pozíciám. Zodpovedná je za to nová vláda. Žiadame premiéra Babiša, aby vniesol do tohto politického kroku transparentnosť a povedal verejnosti, čo za to komunisti dostanú," povedal Weber, ktorého napríklad server Politico označuje za najvplyvnejšieho europoslanca.

Na získanie dôvery Babišovej vlády reagovali dnes ráno tiež svetové tlačové agentúry a tlač. Napríklad agentúra AFP píše, že ide o prvú českú vládu s podporou komunistov od pádu železnej opony v roku 1989 a pripomína, že Babiš čelí obvineniam z dotačného podvodu. KSČM je podľa AFP otvorene proruskou stranou a proti NATO a podporu vláde poskytla "výmenou za posty vo verejných podnikoch".

Agentúra Reuters k tomu poznamenala, že Babiš niektoré požiadavky komunistov odmietol a podľa agentúry AP je dohoda medzi Babišom a komunistami "príliš nejasná na to, aby poskytla jasnú predstavu o budúcom vplyve komunistov na vládu".

Server britského denníka The Guardian sa venuje vysloveniu dôvery vláde v rozsiahlom článku s titulkom "Českí komunisti sa vracajú k vláde ako sprostredkovatelia moci". "Hoci strana formálne zostane mimo koalície, dohoda znamená návrat jej vplyvu a zodpovednosti prvýkrát od nežnej revolúcie z roku 1989, ktorá ukončila 41-ročnú vládu komunistov v bývalom Československu," napísal The Guardian.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy