Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minimálna mzda sa zvýši o desiatky eur, potvrdil minister práce
Zdielať na

Minimálna mzda sa zvýši o desiatky eur, potvrdil minister práce

SLOVENSKO / Tri dni zostávajú odborárom a zamestnávateľom na to, aby sa dohodli, aká bude minimálna mzda na rok 2019. Tak ako minulý rok, to však zrejme skončí bez dohody a dokonca aj bez rokovaní. Po tom, čo odborári predstavili svoj návrh vo výška 635 Eur, im totiž zamestnávatelia odkázali, že o tomto nebudú rokovať ani náhodou. Pripomeňme, že v súčasnosti je minimálna mzda na úrovni 480 eur.

Tento rok sa pri rokovaní o výške minimálnej mzdy pre rok 2019 výnimočne najviac stretla predstava vlády a zamestnávateľov. Predstava odborárov o minimálnej mzdy v hodnote 635 je poriadne premrštená a tak pravdepodobne dostanú "na frak".

Aktuálna výška minimálnej mzdy je 480 eur, návrh zamestnávateľov je na úrovni 505 eur a predstava ministra práce je v rozmedzí 520 - 530 eur. Mestá a obce spomínajú maximálnu sumu 510 eur. 

"Pretože tá je základom potom ešte pre vyššie finančné náklady, ako sú doteraz. Suma 150 milónov, to je veľký dopad. Nedá sa zvyšovať minimálna mzda do veľkých výšok, pretože to všetko bude násobiť aj potrebu finančných prostriedkov zo strany samospráv," vysvetľuje Michal Sýkora  zo Združenia miest a obcí Slovenska.

Aj napriek náznakom, že cez 600 eur sa budúci rok určite nedostaneme, odborári boli stále plní optimizmu. Ministra financií Petra Kažimíra sme sa spýtali, či je 530 eur suma, od ktorej sa dohoda o zvyšovaní minimálnej mzdy odvíjala. Kažimír to označil za predčasné tvrdenie ale zároveň priznal, že čísla v tabuľkových platoch indikujú aj ich rozhodnutie.

"Ešte stále máme priestor na to, aby sme sa dohodli so zamestnávateľmi podľa zákona o minimálnej mzde a potom, ak sa nedohodneme, tak bude rozhodovať vláda," dodala viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. Sumu v rozmedzí 520 - 530 eur priznal aj minister práce Ján Richter, jedným dychom však dodal, že to ešte neznamená, že to tak aj bude.

Už po prvých reakciách zo strany zamestnávateľov, ktorí o návrhu odborárov vôbec odmietli rokovať, je ale zrejmé, že k dohode nik nedospeje a tak aj tento rok bude o výške minimálnej mzdy rozhodovať vláda. Spokojní tak nebudú len odborári ale zrejme ani zamestnávatelia, ktorí hovorili o sume 505 eur. Podľa ministra práce je ale potrebné minimálnu mzdu jednoducho zvýšiť.

"Ak ide rapídne hore priemerná mzda na Slovensku, tak minimálna mzda nemôže zaostávať. Potom ten cieľ, ktorý som pomenoval, aby sa na Slovensku oplatilo znamenať, to znamená, aby bol čo najväčší rozdiel medzi sociálnymi a dávkami a minimálnou mzdou, by sa nepodarilo naplniť," dodal minister práce Ján Richter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy