Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rodičia Jána Kuciaka prebrali čestné občianstvo pre svojho syna
Zdielať na

Rodičia Jána Kuciaka prebrali čestné občianstvo pre svojho syna

ŽILINA / Zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak sa v utorok stal in memoriam oficiálne čestným občanom mesta Žilina. Pochádzal z dediny Štiavnik v okrese Bytča, no jeho rodičia si veľmi vážia, že si ich syna uctili ľudia z mesta pod Dubňom.

Bol to malý slávnostný akt, pri ktorom bolo cítiť pokoru, úctu a veľký smútok. Človek, ktorému patrí čestné občianstvo, si ho prevziať nemohol. Predstavitelia žilinskej radnice odovzdali ocenenie Jankovým rodičom na dvore pri dome v dedine Štiavnik. "Pocit je to dobrý, no ale určite by sme boli radšej, keby to nebolo a bol by tu Janko s nami," povedal otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak.

O tom, že sa in memoriam Jankovi dostane takéto uznanie rozhodol žilinský mestský parlament v apríli tohto roka. Podľa poslancov si Ján zaslúži, aby ľudia nezabúdali na to, že ako novinár sa snažil hľadať spravodlivosť. "Žil v pravde, nebál sa odhaľovať pochybenia mocných," uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Peter Ničík. 

"Ak pripustíme, že ľudia budú zomierať preto, že sa dopátrajú veľkej pravdy, tak budú umierať aj pre malé pravdy. Nedovolíme, aby sa Slovensko stalo bitúnkom pre ľudí, ktorí hľadajú pravdu," dodal viceprimátor Žiliny Patrik Groma. Nielen mama a otec, stále čakajú na odhalenie vraha, ktorý zastrelil Jána a jeho snúbenicu Martinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy