Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Deti môže z jaskyne zachrániť kurz potápania. Hrozí ale, že tam zostanú mesiace
Zdielať na

Deti môže z jaskyne zachrániť kurz potápania. Hrozí ale, že tam zostanú mesiace

BANGKOK / Dvanásť futbalistov a ich trénera, ktorých po 9 dňoch strachu objavili živých v jaskynnom komplexe čakajú možno ešte dlhé mesiace, kým sa dostanú von. Voda z dažďov kompletne odrezala cestu z jaskyne. Od východu sú vzdialení viac ako tri kilometre.

Chlapci vo veku od 11 po 16 rokov a ich 25-ročný tréner išli na prieskum jaskynného komplexu pred 10 dňami. Voda zo záplav im však kompletne odrezala cestu späť a oni zostali v jaskynnom komplexe uväznení. Dlhé dni všetci s napätím čakali akékoľvek správy a obávali sa najhoršieho. Po 9 dňoch ale zaznela pre všetkých tá najšťastnejšia správa - našli sme ich a sú živí a zdraví.

Relatívne zdraví - ako dodal miestny guvernér ich zdravotný stav je dobrý, len niekoľko z nich má zdravotné problémy. Námorníci a potápači preto doručili chlapcom a trénerovi potrebné zásoby jedla a zdravotníckeho materiálu, avšak von ich zatiaľ dostať nevedia. "Bol som šťastný, keď som počul jasot záchranárov. Zaplavila ma nádej, že ešte uvidím syna živého. Chcel by som sa poďakovať každému, kto na záchrane pracuje a dostane ich zdravých von. Teším sa ako svojho syna opäť objímem," vyjadril svoje pocity otec jedného z chlapcov Adisak Wongsukjan. 

Existujú len dve možnosti 

"Buď voda, ktorú aj naďalej odčerpávame opadne a chlapcov postupne vyvedieme, alebo podstúpi celá skupina 4 mesačný potápačský výcvik a následne ich z komplexu vyvedú skúsení potápači," vysvetlil veliteľ zásahu Wutthichai Poocharoenyos. A práve otázka, aký typ záchrany profesionáli zvolia, je najzásadnejšia. Podľa expertov by bolo vhodnejšie počkať na pokles hladiny vody, pretože nútiť do potápačských pokusov niekoho, kto nie je zvyknutý na potápanie je jednou z najnebezpečnejších vecí. 

"Máme niekoľko takých jaskýň aj na Slovensku. Známy je prípad, keď jaskyniari uviazli v jaskyni Javorinka vo Vysokých Tatrách. Nebolo to kvôli dažďom, ale odmäku. Voda tam potom zostáva celé leto," uviedol Peter Magdolen,predseda Speleo Bratislava. Podobná situácia hrozí aj v Thajsku. Monzúnové obdobie sa skončí až v septembri a hoci čerpadlá každú minútu odčerpajú tisíce litrov vody, do jaskyne stále priteká ďalšia. "Viete každá jaskyňa je iná, z jednej utečiete, inde si musíte nájsť miesto kde je vzduch. Ja napríklad keď prší do jaskyne nikdy nejdem," povedal Peter Holúbek predsedsa slovenskej speleologickej spoločnosti. 

Riziko potápania

Podľa našich odborníkov ale nie je rozhodujúce to, či deti, ktoré v jaskyni v Thajsku zostali vedia plávať. "Tam nejde o to, že či vedia plávať, alebo nie, ale či zvládnu pod vodou prejsť s fľašami potápačským štýlom. Nemôžu vyplávať hore. Musia byť presne rozplánovaní, je tam tma, takže orientácia je ťažká," pokračoval Magdolen. "Naučiť sa potápať je ťažké. Potápať v uzavretom priestor nereálne. Preto si myslím, že to smeruje skôr k evakuácii pomocou špeciálnych vakov, ako to býva zvykom pri jaskynných potápačov. Prekonať podľa dostupných informácií budú musieť v kalnej vode 800 metrov, " dodal inštruktor potápania Michal Palkovič. 

Ak by totiž cestou spanikáril čo i len jeden z nich a niečo sa stalo, zablokoval by jedinú prístupovú cestu, vďaka ktorej im profesionálni jaskynní potápači môžu nosiť aspoň jedlo a pitnú vodu. Deti sa však musia vysporiadať aj s ťažkými klimatickými podmienkami. V jaskyni je extrémne vysoká vlhkosť, no vďaka tomu, že sú v Thajsku, aspoň ako tak prijateľná teplota. "Kľudne tam môžu prežiť aj pol roka, pretože je tam teplota okolo 20 stupňov. V našich jaskyniach hrozí podchladenie. Teplota sa pohybuje iba pár stupňov nad nulou," pokračoval predseda Speleo Magdolen.  

Dôležité je, aby deti a ich tréner boli v pravidelnom kontakte s vonkajším svetom. Okrem vody a tmy je totiž ich ďalším nepriateľom vlastná hlava. "Pokiaľ je človek v strese, tak dokáže lepšie vzdorovať situáciám, o ktorých by si ani nemyslel, že im dokáže vzdorovať. Záleží teraz od každého z nich a pomoci z vonku, ako to spoločne zvládnu," vyjadril sa psychiater Dušan Kešický. Oveľa vážnejšia otázka, ako to, či to zvládnu teraz, je otázka, či to zvládnu, keď sa vrátia späť do bežného života.

"Nie je vylúčené, že sa u nich rozvinie akútna stresová porucha, alebo postraumatická stresová porucha a s týmito dôsledkami tejto záťaže bude potrebné následne pracovať," skonštatoval situáciu, ktorá môže po vyviaznutí z jaskyne nastať Kešický. 

Pozrite si súvisiacu reportáž z Noviny o 17.00: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy