Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Iniciatíva Za slušné Slovensko oklamala ľudí, tvrdí Fico. Organizátorov nazval Sorosovými deťmi
Zdielať na

Iniciatíva Za slušné Slovensko oklamala ľudí, tvrdí Fico. Organizátorov nazval Sorosovými deťmi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD Robert Fico sa na tlačovej konferencii vyjadril k trom témam, a to k Iniciatíve Za slušné Slovensko i k pokute 200 000 eur pre opozičného poslanca Baránika.

Iniciatíva Za slušné Slovensko oklamala ľudí, vyhlásil to na utorkovej tlačovej besede líder strany Smer-SD Robert Fico po tom, čo iniciatíva v pondelok oznámila, že v komunálnych voľbách bude podporovať nezávislých kandidátov na primátorov a starostov. Ako povedal Fico, slová o tom, že nepodporia kandidáta, ktorého bude podporovať aj Smer-SD, počul už tisíckrát. "Či to Sorosove dietky budú hovoriť, je to úplne jedno," povedal na adresu iniciatívy Za slušné Slovensko. Podľa neho stále najsilnejšia politická strana Smer-SD sa chystá v komunálnych voľbách dosiahnuť štandardný výsledok. Po ďalších parlamentných voľbách chce opäť Smer-SD podľa Fica zostavovať vládu.

"V tomto prípade došlo k neuveriteľnému demaskovaniu tejto iniciatívy," povedal Fico. Podľa neho išlo zo strany iniciatívy o jasné zneužitie vraždy novinára Jána Kuciaka. Ako povedal, bola zvláštna aj ich vysoká miera organizovanosti. "Tvárili sa, že je to pekná iniciatíva, ktorá nemá s politikou nič spoločné. Oklamali všetkých, dnes sú absolútne v politike a sú v nej smiešni. To, čo predviedli, nemá nič s politickou kultúrou spoločné," dodal Fico. "Keď chcú, nech si založia politickú stranu, my ju budeme volať Sorosova strana, samozrejme," povedal Fico. Podľa neho by bolo veľmi zlé, keby Slovensko riadili zahraniční finančníci a nie slovenskí politici, ktorí majú jediní legitímne právo krajinu riadiť.

Iniciatíva Za slušné Slovensko podporí v nadchádzajúcich komunálnych voľbách nezávislých kandidátov. Jej predstavitelia to oznámili v pondelok 2. júla na tlačovej konferencii, kde tiež predstavili prvé tri mená. V každom meste podporia iba jedného kandidáta, za ktorého prácu a volebný program sa vedia zaručiť. Ak chcú konkrétni kandidáti počítať s podporou iniciatívy, musia splniť niekoľko základných požiadaviek. Musia byť nezávislými, financovanie ich volebnej kampane musí byť transparentné a prehľadné a svoju ambíciu uchádzať sa o post starostu či poslanca musia oznámiť ešte pred ohlásenou podporou iniciatívy Za slušné Slovensko. Jej predstavitelia si zároveň uvedomujú, že nepriamo vstupujú do politického zápasu, podľa vlastných slov chcú veci meniť k lepšiemu.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu Roberta Fica, ktorú sme vysielali naživo.

Baránik pokutu zaslúži, opozícia klame bez dôkazov, tvrdí Fico

Robert Fico sa vyjadril aj k pokute pre opozičného poslanca Alojza Baránika. Keď sudkyňu  Ayšu Pružinec Erenovú podpredseda parlamentu Martin Glváč navrhol za členku disciplinárneho senátu, Baránik vtedy vyjadril presvedčenie, že je krajne nevhodnou kandidátkou. V pléne parlamentu Alojz Baránik vo februári vyhlásil, že sudkyňa Ayša Pružinec Erenová je "ťažká prieťahárka, ktorá rozhoduje veci tak, ako si to všetci neželáme, rozhoduje veci tým najotrasnejším spôsobom, je to osoba, ktorá je príslušníkom justičnej mafie, ktorá spôsobuje to, že na Slovensku nie je možné dosiahnuť spravodlivosť""Výsledkom mojej aktivity bolo, že sudkyňa nebola zvolená. Moje vyhlásenia neboli samoúčelné. Plnil som si svoj mandát tak, ako som považoval za nevyhnutné. Ak nebude výsledkom tohto procesu nič iné, bol by som rád, ak by sa spustila debata k tomu, kde je hranica, čo poslanec smie urobiť. Ak hranica nebude jasná, sudcovia budú v každom prípade rozhodovať o tom, čo poslanec smie, to je nepredstaviteľné, je to čisté zastrašovanie," uviedol Baránik. Uviedol, že voči rozhodnutiu súdu, podľa ktorého by mal zaplatiť 200 000 eur, sa odvolá.

"Opozícia priznala, že klame a obviňuje bez dôkazov a je to ich práca, lebo majú imunitu na výroky v pléne parlamentu," uviedol to na tlačovej besede Fico. Podľa expremiéra pokiaľ si poslanci ostré výroky vymieňajú navzájom, miera ochrany osobnosti je vždy nižšia. Ale len tak na sudkyňu povedať, že je príslušníkom justičnej mafie, to považuje Fico za hlúposť. "Nemá ani dôkazy. Toto sú vyjadrenia, ktoré potvrdzujú, že opozícia priznáva, že klamstvá, okydávanie ľudí bez akýchkoľvek dôkazov je štandardnou prácou. Takto útočiť na justíciu je neakceptovateľné," vyhlásil. Napriek tomu dodal, že pokuta 200 000 eur je vysoká.

Nikdy by nezdvihol ruku za manželstvá homosexuálov

"Postoj Smeru-SD k hodnotovej otázke bol preukázaný pri novelizácii ústavy, keď sme povedali, že manželstvo je otázka vzťahu muža a ženy. Tu sa Smer-SD hodnotovo pohybuje," povedal Fico s tým, že rešpektuje, že vzťahy sú aj medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Skôr si Fico myslí, že by mali uvažovať o prístupe k zdravotným informáciám, pokiaľ ide o ľudí rovnakého pohlavia, "ako by sme riešili majetkové veci pri smrti jedného z páru. Ale nikdy by som nezdvihol ruku za manželstvá homosexuálov. Na takéto salto mortale sa ja nechystám".

Fico tak reagoval po tom, čo podpredseda národniarov Anton Hrnko uviedol, že by SNS nerada videla ombudsmanku Máriu Patakyovú a zástupcov jej úradu na pochode Dúhový Pride. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy