Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trump sa chce s Putinom stretnúť osamote. Rozhovor za zatvorenými dverami otvorí summit
Zdielať na

Trump sa chce s Putinom stretnúť osamote. Rozhovor za zatvorenými dverami otvorí summit

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump má v pláne svoje stretnutie s Vladimirom Putinom uskutočniť za zatvorenými dverami a len medzi štyrmi očami. O jeho vyhlásení informovala televízia CNN. Prezidenti by sa mali stretnúť už 16. júla v Helsinkách.

Trump chce podľa americkej televízie CNN demonštrovať svoju prezieravosť voči diplomatickým konveciám a zároveň ignorovať obavy amerických spojencov, že jeho schôdzka s Putinom odštartuje nepredvídateľný vývoj. S Putinom sa americký prezident chystá stretnúť v úvode summitu len medzi štyrmi očami a za zatvorenými dverami. Žiadna delegácia, len tlmočníci. Stretnutie by malo teda prebehnúť rovnakým spôsobom ako v Singapure s Kim Čong-unom. 

Spôsob tohto jednania pripustil v utorok aj kremeľský hovorca Dimitrij Peskov. Takéto stretnutie prezidentov podľa jeho slov Moskve absolútne vyhovuje. "Putin sa cíti dobre v akomkoľvek prostredí, ktoré je pohodlné pre jeho partnerov. Nevylučujeme, že by na ňom bola potvrdená aj predbežná dohoda, uskutoční sa na začiatku stretnutia (summitu) len medzi štyrmi očami," povedal hovorca. Besedy prezidentov medzi štyrmi očami nie sú zvyklosťou. Ich stretnutie vraj bude aj "políčkom" kritikov vo Washingtone a v spojených metropolách, ktorí sa stretnutia Trumpa a Putina obávajú. 

Terajší šéf Bieleho domu z ruskej anexie Krymu nedávno obvinil svojho predchodcu, nie Putina, a vyzval k návratu Ruska do skupiny najvyspelejších svetových ekonomík. "Keď bude sedieť pri stole oproti Putinovi, ktorý je skúseným manipulátorom a vyjednávačom, nie je vylúčené, že veci sa dajú zlým smerom," varovala bývalá Obamova poradkyňa Samantha Vinogradová. V Európe údajne taktiež panujú obavy, že Trump o týždeň na summite NATO v Bruseli, zaujme veľmi tvrdý postoj. Okrem stretnutia v Helsinkách má Trump pred summitom v Bruseli, v pláne aj návštevu Londýna.

Pozrite si archívnu reportáž o Putinovi a jeho rokovaní v Číne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy