Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zdravotné poisťovne rušia limity. Čakacia doba na vyšetrenia by sa mala skrátiť
Zdielať na

Zdravotné poisťovne rušia limity. Čakacia doba na vyšetrenia by sa mala skrátiť

SLOVENSKO / Čakacia doba na viaceré vyšetrenia ako napríklad vyšetrenie štítnej žľazy, chrbtice, kĺbov, či imunologické vyšetrenie a mnohé ďalšie by sa mala skrátiť. Poisťovne rušia takzvané limity u lekárov. Tí však za to budú musieť spĺňať viacero podmienok. Jednou z tých hlavných je zákaz vyberania poplatkov za jednotlivé výkony preplácané poisťovňou.

"V dnešnej dobe by lekár nemal povedať pacientovi, že nemá finančné zdroje z poisťovne na to, aby ošetril pacienta. Finančné zdroje budú poskytnuté lekárovi, aby sa zvýšila dostupnosť zdravotnej starostlivosti," uviedla Petra Fiala, riaditeľka odboru nákupu zdravotnej starostlivosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Ako dodal generálny riaditeľ tejto poisťovne Miroslav Kočan, od januára je v slovenských nemocniciach bezlimitné prostredie. "Ďalej sme pokračovali v stomatológii, v jednodňovej chirurgii a od 1. júla prechádzame na bezlimitné prostredie aj pri špecialistoch," dodal Miroslav Kočan.

Všeobecná zdravotná poisťovňa ruší limity vo všetkých špecializovaných ambulanciách a v piatich špecializáciách zavádza takzvaný kombinovaný úhradový systém. Hovoríme o internistoch, neurológoch, endokrinológoch, imunoalergológoch a ambulanciách ORL. Toto privilégium však nebudú mať všetky ambulancie.

Bez vyberania poplatkov

Každý lekár, ktorý požiadal o zaradenie do nového mechanizmu, musí byť pre pacienta dostupný. Čo to znamená? Musí odrobiť v týždni minimálne 30 hodín, objednávať pacientov a garantovať termín, ktorý dostali. Ďalej prijímať nových pacientov a to všetko robiť bez vyberania poplatkov.

Práve na vyberanie poplatkov a objednávanie pacientov na presný termín, si chce poisťovňa posvietiť pri špeciálnych kontrolách. "S našim marketingom vymýšľame spôsob označovania ambulancií, ktoré by sa do tohto pilotného projektu zapojili. Pacienti by mali u lekára v ambulancii vidieť, či je do tohto projektu zapojený. Aj sami nám môžu dať spätnú väzbu, či lekári pacientov objednávajú alebo nie," vysvetľuje Petra Fiala zo VšZP.

Všeobecná zdravotná poisťovňa chce okrem zrušenia limitov zainvestovať aj do ďalších noviniek. Napríklad príspevok na kúpeľnú starostlivosť pre ľudí s nadváhou či s bolesťami chrbta, zvýhodnené cestovné poistenie, či špeciálny príspevok na dentálnu hygienu pre deti vo výške až 30 eur.

Ďalšie poisťovne 

S novinkami však prichádzajú aj súkromné poisťovne. Limity alebo finančné objemy, od tohto mesiaca rušia tiež. "Pre našich poistencov to bude znamenať kvalitnejšiu a dostupnejšiu zdravotnú starostlivosť," uviedol pre TV JOJ hovorca poisťovne Union Matej Neumann.

"Zdravotná poisťovňa Dôvera rokuje o bezlimitnom prostredí pre špecialistov už od februára 2018. Zatiaľ sme sa na tejto forme úhrad za zdravotnú starostlivosť dohodli so Zväzom ambulantných poskytovateľov a finalizujeme dohodu aj s ostatnými lekármi," uviedol hovorca Dôvery Matej Štepiansky. 

Lekári, pochopiteľne, tento krok poisťovní vítajú. Hoci čakacie doby podľa nich vôbec neboli pridlhé. V rámci únie patríme stále ku štátom, kde je dostupnosť zdravotnej starostlivosti, aj u špecialistov, pomerne rýchla. Dýchať sa však určite bude ľahšie nie len pacientom, ale aj samotným lekárom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy