Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Polícia a poisťovňa radia: ako sa chrániť pred zlodejmi počas dovolenky?
Zdielať na

Polícia a poisťovňa radia: ako sa chrániť pred zlodejmi počas dovolenky?

SLOVENSKO / Dovolenková sezóna pomaly začína a napriek opakujúcim sa radám, ako zabezpečiť svoj byt pred odchodom na vytúžený oddych, každoročne poisťovne ale aj polícia evidujú stovky vlámaní a poistných udalostí. Aj keď si domov pred odchodom zabezpečíme správne, chybu mnohí urobíme na samotnej dovolenke. Potenciálnym zlodejom častokrát sami oznámime, že nebudeme dlhšie doma a to prostredníctvom sociálnych sietí.

Aby vám dovolenkovú pohodu nenarušil telefonát s nepríjemnou správou ešte pred tým ako definitívne zavriete dvere skontrolujte týchto pár vecí.
1. Či ste pozatvárali všetky okná. Tie nie je dobré nechávať otvorené ani na vetračku.

2. Určite nezaťahujte žalúzie, ani závesy. Pre zlodejov to je jasný signál, že nikto nie je doma.

3. Ak je to možné, odpojte všetky elektrické spotrebiče zo zásuvky.

"Najčastejšie je problém s tým, že ľudia zabúdajú zatvárať hlavný prívod vody do svojho bytu. Ak je dlhodobo preč tá voda začne unikať zatápať steny, podlahy. Voda začne presakovať k susedom a tam začína potom veľký problém," uviedla hovorkyňa poisťovne Generali Katarína Kukurová.

Škody môžu byť naozaj vysoké - aj viac ako 10 tisíc eur. V takomto prípade je dobré aby ste kľúče od vášho bytu nechali dôveryhodnej osobe, ktorá aj v prípade nejakej poistnej udalosti má prístup do toho bytu.

V žiadnom prípade však nenechávajte kľúče pod rohožkou ani v kvetináči. Zlodej tieto miesta s najväčšou pravdepodobnosťou skontroluje.

Ak aj všetko urobíte správne riaditeľ prevencie kriminality ministerstva vnútra Jozef Halcin upozorňuje na to, že častokrát nechcene sami nabádame zlodejov aby nás prišli vykradnúť.

"Častokrát na internete a sociálnych sieťach ukazujú dokonca aj to, že odchádzajú na dovolenku. A dokonca sa zdôveria aj s tým na ako dlho. Toto je jednoznačným lákadlom pre všetkých páchateľov," hovorí Jozef Halcin.

A tí si dokonca môžu dopredu povyberať čo si z vášho domova odnesú. Istotou by vám nemalo byť ani to, že na sociálnych sieťach máte len svojich priateľov.

A ak dodržíte všetky rady pred odchodom na dovolenku, po návrate z nej vás s najväčšou pravdepodobnosťou nepríjemné prekvapenie čakať nebude.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy