Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko zaplavili tisícky falošných bankoviek
Zdielať na

Slovensko zaplavili tisícky falošných bankoviek

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Na slovenský trh sa dostali tisícky falošných japonských bankoviek v desať tisícovej nominálnej hodnote. Podľa obžaloby ich sem dostala organizovaná skupina zo západného Slovenska. Trojica mužov čelí obžalobe na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Falošné jeny sa pokúšali zameniť za eurá vo viacerých slovenských bankách.

Išlo o poriadny balík falzifikátov, viac ako 2500 kusov takýchto bankoviek sa podľa obžaloby dostalo do rúk skupine z okolia Hlohovca. Traja muži vo veku 48,46 a 44 rokov malo získať falošné jeny od Poliakov a pokúsili sa ich zameniť v rôznych slovenských bankách vo viacerých mestách. Falšovatelia si vybrali bankovky, ktorými sa v Japonsku neplatí od roku 1986, no v banke sa stále dajú zameniť za eurá. "Bola daná do obehu v roku 1958, sťahovali ju v 1986, Japonci ňou neplatia, hoci je stále vedená ako platná bankovka," komentuje jednu z bankoviek Marián Klubert, člen lektorského tímu NBS.

Podľa obžaloby boli zaistené falzifikáty posúdené stupňom kvality dva a teda išlo o nebezpečný falzifikát. Laik by ho odhaliť nemal šancu. "Bežný občan nemá šancu rozoznať, niekedy sa to dá, ale v tomto prípade nie," hovorí Marián Klubert.

Obžalovaní muži svoju vinu popierajú, tvrdia, že netušili, že sa im do rúk dostali falošné peniaze. "Pri zdravom rozume nepôjdem do banky s falošnými peniazmi, nevedeli o tom a preto ich menili, koniec koncov aj banka na to prišla až po upozornení zo Švajčiarska," hovorí ich obhajca, Daniel Lipšic.

Podľa obžaloby sa skupine koncom roku 2016 prostredníctvom ďalších ľudí, ktorým sľúbili províziu podarilo postupne zameniť za eurá takmer 2000 kusov falzifikátov a prilepšili si zhruba o 200 tisíc eur, za čo im hrozí až 10-ročné väzenie. Koncom roku 2016 sa ale na území nitrianskeho, bratislavského a trenčianskeho kraja mali objaviť falošné jeny v hodnote až siedmych miliónov eur, ktoré by mali pochádzať z Číny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy