Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Historicky prvýkrát na Slovensku začínajú prehliadať mŕtvoly doktori, ktorí nemusia odbiehať z práce v ordináciách
Zdielať na

Historicky prvýkrát na Slovensku začínajú prehliadať mŕtvoly doktori, ktorí nemusia odbiehať z práce v ordináciách

BRATISLAVA / Televízia JOJ dlhodobo sleduje problémy prehliadok mŕtvych tiel na Slovensku a teraz sa situácia má definitívne vyriešiť. Úrad pre dohľad po 14 rokoch preniesol zabezpečenie prehliadky mŕtveho na súkromné firmy, ktoré musia mať na takúto odbornú činnosť svojich lekárov. Historicky po prvýkrát tak na Slovensku začínajú prehliadať mŕtvoly doktori, ktorí nemusia k nebohým odbiehať počas práce v ordináciách.

"Pani povedala, že mal prísť nejaký pána že nepríde, že sa na to vykašľal," hovorí Margita. Pred mesiacom jej zomrela 91 -ročná mama. Na lekára, ktorý mal nebohú prehliadnuť, vyhlásiť za mŕtvu a umožniť pohrebnej službe telo odviezť do márnice, čakali pozostalí neuveriteľných takmer 18 hodín. Dnes Úrad pre dohľad tvrdí, že prípad prešetril. Prehliadku odmietol urobiť lekár, ktorého spoločnosť v tom čase mala službu pre výkon prehliadky mŕtveho. 

"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou po dôkladnom prešetrení vzniknutej situácie rozhodne o ďalšom postupe. Pričom zvážime aj vyvodenie sankčných postihov pre prehliadajúcich lekárov, ktorí odmietli ísť vykonať prehliadku," povedala hovorkyňa úradu nad zdravotnou starostlivosťou Andrea Pivarčiová.

Prípad Margity bol vyústením dlhodobého problému s vyriešením otázky, ktorí lekári a za akých podmienok majú prehliadať mŕtvych. Štrnásť rokov to štát chcel výlučne od všeobecných lekárov, ktorí k mŕtvolám mali odbiehať v čase, keď liečili živých pacientov a keď slúžili na pohotovosti. Od 1.7. 2018 sa všetko zmenilo a už deviaty deň mŕtvoly prehliadajú lekári dobrovoľníci, ktorých organizuje súkromná firma. A úrad pre dohľad, ktorý za prehliadky zodpovedá tvrdí, taký prípad aký zažila Margita, sa už veľmi pravdepodobne nezopakuje.

"Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí a pozostalým sa aj touto cesto ospravedlňujeme," dodádva Pivarčiová. Zmluvy so súkromnými firmami, ktoré budú organizovať prehliadky mŕtvych tiel na Slovensku v ôsmich krajoch už má Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podpísané. Či takéto prehliadky po novom budú fungovať, to je otázka nasledujúcich týždňov.

Optimizmus úradu je zatiaľ stojí na predpokladoch, že firmy, ktoré sa prihlásili na organizovanie prehliadok mŕtvych v rámci celého Slovenska a uspeli vo verejnom obstarávaní, majú dosť lekárov, ktorých budú rozvážať k nebožtíkom, keď ich na to vyzve tiesňová linka 155 a lekárov majú k dispozícií nepretržite 24 hodín denne. "Toto bola jedna zo základných podmienok verejného obstarávania. Každý uchádzač, ktorý sa zúčastnil tohto obstarávania musel deklarovať čestným vyhlásením, že má k dispozícii dostatočný počet prehliadajúcich lekárov,"  povedala hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

Nateraz úrad tvrdí, že zatiaľ všetko ide ako má.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy