Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenské firmy chcú čo najväčší kus 30-miliardového koláča
Zdielať na

Slovenské firmy chcú čo najväčší kus 30-miliardového koláča

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Obrovské množstvo techniky za obrovské peniaze. To je téma, ktorej sa intenzívne venuje naše ministerstvo obrany už viac ako pol roka. Slovenské zbrojárske firmy spolu s obchodnou a priemyselnou komorou zaslali ministrovi spoločné stanovisko, aby mu pripomenuli, že v tomto biznise chcú hrať hlavnú úlohu.

Odkedy minister ohlásil modernizáciu armády vždy jedným dychom dodáva, že chce aby na tom najviac zarobili slovenské firmy. Ide pritom o nepredstaviteľných 30 miliárd eur. Tie máme minúť do roku 2030 na novú techniku. 400 miliónov eur minieme len na obrnené vozidlá 8x8. Aj keď bez zahraničných firiem to nepôjde, dôraz chce klásť ministerstvo na tie slovenské.

"Ministerstvo obrany robí maximum pre zapojenie domáceho obranného priemyslu do modernizačných projektov, a to s dôrazom na to, aby bola jednak zachovaná zamestnanosť a na druhej strane aby boli zachované výrobné kapacity podnikov," hovorí Danka Capáková, hovorkyňa ministerstva obrany SR. Podľa stanoviska sekcie výroby obranného priemyslu a slovenskej obchodnej a priemyselnej komory to slovenské firmy nielen dokážu, ale vedia vyrábať produkty porovnateľné so zahraničím. Táto téma dokonca spája aj tých, ktorí v iných témach ťažko hľadajú spoločnú reč.

"Naše zbrojárske firmy majú vlastné výskumné, vývojové a výrobné kapacity, ktoré sú schopné poskytnúť na modernizačné projekty armády v súlade so strategickými dokumentami," hovorí Tibor Straka zo Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu SR. Aj československý obranný gigant tvrdí, že táto cesta je správna. Obrnené transportéry, húfnice, radary, vrtuľníky, či stíhačky. Skoro všetko sa dá vyrobiť s podporou slovenských firiem.

"Spoločnosť MSM group dnes dokáže vo vlastnej réžii vyrábať produkty obranného priemyslu na Slovensku na úrovni okolo 70%," vysvetľuje Ivan Rudolf, mediálny zástupca firmy. Minister financií Kažimír k tomu dodáva: "Ja môžem len priať šťastnú ruku a dobrý vietor kolegom z rezortu obrany, aby rozumne minuli tieto prostriedky."  Tento zámer má podľa zbrojárov aj ďalšiu pridanú hodnotu. Ak sa totiž ukáže, že je naša produkcia naozaj kvalitná, zvýši sa možnosť exportu do zahraničia.

O tom, že slovenská profesionálna armáda potrebuje modernizáciu a investície, niet pochýb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy