Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Už 18 rokov sa súdi o peniaze za predaj bytu. Napriek odsúdeniu podvodníka sa k peniazom nedostal
Zdielať na

Už 18 rokov sa súdi o peniaze za predaj bytu. Napriek odsúdeniu podvodníka sa k peniazom nedostal

BRATISLAVA / Už neverí, že sa dočká spravodlivosti. Pána Karola pred 18 rokmi kamarát podviedol pri predaji bytu a dodnes sa mu nepodarilo od neho vysúdiť ani cent. Naopak, hrozilo mu, že bude musieť zaplatiť všetky trovy konaní. TV JOJ prípad sleduje dlhodobo. Vlani sa oň začalo zaujímať aj ministerstvo spravodlivosti. Zmeny sú ale minimálne.

Potom, čo Karol Záhruška prišiel podvodom o byt, skončil na adrese, ktorú by si v Bratislave dobrovoľne zvolil len málokto. Pri jeho finančnej situácii mu ale iné riešenie neostávalo. Takzvaný Pentagon je miestom, kde aj za bieleho dňa stretnete narkomanov, dílerov a prostitútky. Garzónku v ňom si kúpil z malého dedičstva po mame. Toto miesto sa s trojizbovým bytom v širšom centre, o ktorý ho podvodom obral jeho najlepší kamarát, nedá porovnať ani so zavretými očami. Boj o svoje peniaze ale Karol prehráva už 18 rokov. "Chodím k psychiatričke kvôli spánku, kvôli ukľudneniu beriem prášky, ale to nie je riešenie, za 18 rokov, to by neviem kto prežil," povedal poškodený Karol Záhruška. 

Za svoj byt v roku 2000 žiadal v prepočte 45 000 eur. Dodnes sa k ním nedostal napriek tomu, že jeho byt predali. Nepomohlo mu ani to, že páchateľa napokon odsúdili. Muža, ktorý Karola Záhrušku podviedol súd uznal za vinného ešte v roku 2012. Podľa právnika, ak by ten istý súd rozhodol aj o náhrade škody, poškodený by si mohol ušetriť šesť rokov ťahaníc. "Keby vtedy neodkázal trestný súd na civilné konanie, už to mohlo byť dávno skončené," povedal advokát Milan Ficek. 

Civilný súd totiž nevidel súvis medzi podvodníkom a tým, že Karol Záhruška prišiel pri predaji bytu o peniaze. Nastal tak kolotoč odvolávaní. Aj preto sa čoraz viac z odborných kruhov ozývajú hlasy, aby trestní sudcovia rozhodovali automaticky aj o škode. "Celé konanie sa predĺži a poškodenému vznikne ešte väčšia škoda, takže určite je teraz tlak, aby rozhodovali," dodal Ficek. 

Ceny nehnuteľností v Bratislave medzitým narástli štvornásobne. Keby pôvodnú sumu napokon poškodený vysúdil, v hlavnom meste si za ňu byt nekúpi. Dobrou správou je aspoň to, že spis má po roku opäť na stole krajský súd a tentoraz už musí rozhodnúť v jeho prospech. "Opäť požiadame predsedu krajského súdu, aby nám poslal výsledky v súvislosti s týmto prípadom," povedala hovorkyňa ministerstva dopravy Zuzana Drobová. 

"S prípadom sa musí senát oboznámiť a určiť termín pojednávania," povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. "Je možné voči štátu žiadať náhradu nemajetkovej ujmy z dôvodu prieťahov. Mal by mu to priznať, lebo je to neúmerne dlho," dodal Ficek. 

Otázkou ostáva, či po tých rokoch podvodník ešte má oficiálny majetok, z ktorého by ho vyplatil.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy