Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dovolenkujte bez strachu o rozpočet. S týmito radami nepohoríte
Zdielať na

Dovolenkujte bez strachu o rozpočet. S týmito radami nepohoríte

BRATISLAVA / Prišli prázdniny a s nimi aj dovolenková sezóna. Okrem slnka, zábavy a relaxu sú dovolenky aj záťažou pre rodinný rozpočet. Preto by ste si pred odchodom mali vypočuť základné rady, ako sa vyhnúť problémom v zahraničí. Platí totiž, že všetko treba dopredu plánovať. Azda najhoršie je, keď v zahraničí prídete o peňaženku s hotovosťou aj platobnou kartou. Myslite na to už teraz.

Je pohodlné mať kartu, ktorá vám umožní výbery kedykoľvek a kdekoľvek na svete zadarmo bez obmedzenia. Ako sa ale vyhnúť problémom s ňou? "Je dobré mať v telefóne uložené číslo banky na blokovanie svojej karty. Odporúčame dovolenkárom zobrať si na dovolenku minimálne dve karty. Je dobré mať kartu kreditnú a kartu debetnú. Tiež je dobré poznať rozdiely medzi týmito kartami a ich využitím," povedala hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. Kreditná karta znamená, že využívate požičané peniaze od banky, je to v podstate druh spotrebného úveru. Väčšinou platí, že ak minuté peniaze vrátite do 45 dní, neplatíte úroky. 

Debetná karta je v podstate kľúč k peniazom na vašom účte. Dodržiavajte zásady bezpečnosti ako napríklad hlavné pravidlo zakrývania PIN kódu pri výbere z bankomatu. Pred odchodom si tiež skontrolujte dobu platnosti karty, ale aj denné limity, ideálne si nezabudnite denný limit karty nastaviť, aby ste po dovolenke neostali nepríjemne prekvapený.

Karty držte od seba, na dvoch rôznych miestach, v prípade, že by sa jedna z nich stratila. Nie každý má ale dve karty alebo sa prinajhoršom stratia obe. Aj na to poznajú odborníci odpoveď. "To je možno nedocenený význam mobilného bankovníctva, pretože keď máte aplikáciu v telefóne, tak sa viete so svojím delegátom aj so svojím parťákom, s ktorým trávite dovolenku, finančne vyrovnať platbou cez internet, cez mobilnú aplikáciu," dodala finančná poradkyňa Andrea Straková. 

Menej je niekedy viac

Banky tiež odporúčajú na dovolenku zobrať len minimum hotovosti na drobné nákupy ako zmrzlina, taxík a iné drobnosti. Všetko čo sa dá, by sme mali platiť kartou. Je to praktickejšie a bezpečnejšie. Ak ale predsa len hotovosť potrebujete, mali by ste vedieť základné pravidlo: "Odporúčame v zahraničí vyberať z takého bankomatu, ktorý je v blízkosti banky alebo v pobočke. Ak sa dostanete do problému, je dobré hneď pobočku kontaktovať a na mieste problém vyriešiť," uviedla Ďuďáková. 

Nie je ale dôležité len to, kde vyberať, ale aj ako vyberať. Mnoho ľudí si totiž neuvedomuje jeden chyták. "Často u obchodníka alebo pri výbere z bankomatu terminál ponúkne možnosť prerátať sumu aktuálnym kurzom. To zvádza k tomu, aby sme to spravili, veď mám eurá, chcem zaplatiť v eurách. Avšak je to ten najnevýhodnejší kurz, ktorým môžete prepočítať výber," upozornila Straková. Nezabudnite tiež, že pri výmene eur za cudziu menu na pokladni v banke sledujte kurz „valuty predaj". Naopak pri výmene cudzej meny za eurá po návrate je pre vás dôležitý kurz „valuty nákup". Vo všeobecnosti je platba kartou či výber z bankomatu spravidla prepočítaný výhodnejším kurzom.

Plány vopred nezničia vaše plány v budúcnosti

Odborníci radia, aby ste aj bezstarostné míňanie, pri ktorom nechcete peniaze počítať, plánovali. Skúste si pred dovolenkou napísať zoznam, ako by mohol vyzerať váš deň a koľko by vás mohol stáť. K tomu prirátajte 20 percentnú rezervu na spontánne nápady a nič vás neprekvapí. Informujte sa tiež o vašej dovolenkovej destinácii, o aktivitách, službách, cenách, rôznych tipoch. Zaujímavé informácie získate aj v bedekroch či na internete, na stránkach cestovných agentúr, ale aj od priateľov a známych. Výhodné je tiež poistiť sa, správne nastavené cestovné poistenie môže zabrániť, aby sa vám dovolenka neplánovane predražila. Platí totiž pravidlo - lepšia je prevencia, ako riešenie nepríjemných dôsledkov.

Na záver jedna cenná a zaujímavá rada, ktorá okrem ušetrenia peňazí môže priniesť aj zaujímavé zážitky. Nechajte si na dovolenke poradiť od domácich. Veľa peňazí sa dá ušetriť, keď budete na dovolenke žiť ako miestni, teda cestovať verejnou dopravou, nakupovať a stravovať sa tam, kde domáci, čo je lacnejšie a často aj kvalitnejšie. Aj tak sa môže stať, že svoju dovolenku začnete plánovať s čistým svedomím aj o rok. "Keď viem, že aj o rok chcem ísť, je najlepšie sa začať na tú dovolenku pripravovať hneď ako sa z nej vrátim. Hlavne keď viem, aké sú približné náklady, lebo vtedy viem, keď je to čerstvé, koľko ma tá dovolenka stála a viem to omnoho reálnejšie odhadnúť ako dva mesiace pred dovolenkou, keď mám ružové okuliare a myslím si, aké to bude lacné," povedala Straková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy