Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Z hudobnej siene Bratislavského hradu sa stala kaplnka, slávnostne ju vysvätili
Zdielať na

Z hudobnej siene Bratislavského hradu sa stala kaplnka, slávnostne ju vysvätili

BRATISLAVA / Bývalú hudobnú sieň Bratislavského hradu v piatok vysvätili ako Hradnú kaplnku Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska. Posvätil ju arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Na vysvätenie Hradnej kaplnky pozýval predseda parlamentu Andrej Danko.

Po viac ako 200 rokoch sa na Bratislavský hrad vracia kaplnka. V piatok ju posvätil bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Zasvätená je Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska. V kaplnke sa budú na významné sviatky konať sväté omše. Verejnosti je prístupná ako súčasť Slovenského národného múzea. Kaplnka bola súčasťou hradu od 16. storočia. Zanikla v roku 1802, keď hrad dostala vojenská správa. Kaplnka vznikla v priestoroch bývalej Hudobnej sály, ktorá sa tam zriadila namiesto pôvodnej kaplnky v 60. rokoch 20. storočia.

S iniciatívou obnoviť kaplnku na Hrade prišiel predseda Národnej rady Andrej Danko po nástupe do funkcie. "Snažím sa Národnej rade odovzdať v lepšom, ako som ju prevzal," povedal Danko novinárom po posviacke. Podľa neho kaplnka má byť miestom, kde sa dá premýšľať, odpúšťať a prosiť o odpustenie. "Koalícia i opozícia môže na tomto mieste nachádzať pokoj. Verím, že sa politika zmení. Prajem si, aby sme našli cestu k porozumeniu,“ vyhlásil Danko.

Požehnanie kaplnky považuje Zvolenský za prejav úcty ku kresťanským koreňom. „Ide o morálne dokončenie rekonštrukcie hradu," povedal. Pripomenul tiež, že na hrade bol kedysi zriadený seminár, v ktorom bývali velikáni nášho národa Anton Bernolák a Juraj Fándly. Arcibiskup si želá, aby sa toto miesto stalo priestorom duchovných stretnutí.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy