Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úrady varujú pred nebezpečnou kozmetikou. Môže byť aj u nás
Zdielať na

Úrady varujú pred nebezpečnou kozmetikou. Môže byť aj u nás

Zdroj: Thinkstock

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva opäť upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Do systému RAPEX ich nahlásili kontrolné úrady vo Fínsku a v Írsku. Možné je tiež to, že sa tieto výrobky vyskytujú aj na slovenskom trhu.

V prvom prípade ide o telový krém Active Herbal Balm v bielom tégliku so zeleným uzáverom. Vo výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone.

V druhom prípade ide o telové mlieko v bielej fľaši s červeným popisom Very Moisturising Body Milk i Very Clearing Body Milk. Vo výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone a zakázaná látka Isobutylparaben. V druhom z uvedených výrobkov sa nachádza zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone a zakázaná látka Isobutylparaben.

Vo vyššie uvedených nezmývateľných výrobkoch sa nachádza zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone, čo je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu a Rady Európy o kozmetických výrobkoch. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov, preto môže spôsobiť alergickú reakciu u citlivých osôb. Vo výrobkoch sa tiež nachádza látka Isobutylparaben, čo je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu a Rady Európy o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov.

Výrobky sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy