Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ak cestujete autom na dovolenku buďte opatrní. Kokpit auta je plný nástrah
Zdielať na

Ak cestujete autom na dovolenku buďte opatrní. Kokpit auta je plný nástrah

BRATISLAVA / V piatok 29.júna si deti preberú v školách svoje vysvedčenia, a hneď potom sa začne veľké sťahovanie národa. Letné dovolenky. Avšak pozor, nebezpečenstvo nechodí iba po horách. Viac ako dosť ho na nás číha aj v kokpite áut.

Málokto si uvedomuje, že jedným z úplne najnebezpečnejších zlozvykov je vykladanie si nôh na palubnú dosku. "V prípade akejkoľvek kolízie vy podleziete ten pás, pretože ste exponovaná dopredu a nedajbože, keď vystrelí airbag, doláme to nohy. Môže to mať katastrofálne následky," vysvetlil Maroš Palesch, dopravný konzultant. 

V prípade nárazu hrozí nielen vážne zranenie dolných končatín, ale aj hlavy. Americké médiá nedávno informovali o žene, ktorá pri takejto dopravnej nehode utrpela vážne poranenie hlavy.  Nohy jej doslova prerazili lebku v oblasti očí. No nie len toto je nástraha, ktorá na nás číha v kokpite auta. Na záberoch je tiež vidieť, akú spúšť dokáže v prípade nárazu spôsobiť nedôsledne uložená batožina. 

Auto plné nástrah

"Rakúsky policajti sú veľmi alergický na to, keď sa niečo nachádza v aute a nie v kufri. Je to veľmi nebezpečná situácia, pretože v prípade nárazu sa aj malá taška dokáže zmeniť na kocku tehly, ktorá vám môže zlomiť väzy," upozornil dopravný konzultant. Batožinu preto vždy ukladajte do kufra auta tak, že najťažšie kufre umiestnite ako prvé dozadu a na spodok batožinového priestoru. A potom budete pridávať tie ľahšie veci. Samozrejme, všetko musí byť uložené natesno, alebo pripútané tak, aby to v prípade nárazu nemohlo preletieť dopredu. 

To isté platí aj v prípade prepravy domácich zvierat. Pes, ktorý nie je pripútaný dokáže už pri náraze v rýchlosti 40 km/h vyvinúť silu až 1,5 tony. Čo zodpovedá váhe hrocha. Preto nikdy nezabudnite na prepravnú klietku, alebo bezpečnostný pás. Môže to zachrániť nie len vaše životy, ale aj životy vašich domácich miláčikov.

No ani tu sa letné nástrahy v aute nekončia. Fatálne následky totiž môže mať aj zakotúľaná fľaša. Keď sa dostane pod nohy vodiča a zakotúľa sa pod pedál, nedobrzdíte, zabijete sa. A to nehovorím, ak by bola tá fľaša sklenená. Extrémne nebezpečné. To, že by ste mali pred dlhou jazdou auto skontrolovať nie len v kokpite a v kufri, ale aj po technickej stránke, snáď ani nemusíme hovoriť. Bezpečnosť by vždy mala byť na prvom mieste.  

Ešte predtým, ako naštartujete, by ste sa mali pozrieť aj na svoje nohy. Obuv je pri šoférovaní rovnako dôležitá, ako oddýchnutý vodič. Sandálky a žabky patria na pláž, nie do auta. 

Pozrite si archívnu reportáž o slovenských policajtoch v Chorvátsku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy