Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Bystranoch nemajú už dva týždne pitnú vodu. Povodeň im kontaminovala studne.
Zdielať na

V Bystranoch nemajú už dva týždne pitnú vodu. Povodeň im kontaminovala studne.

BYSTRANY / Hodinová prietrž mračien a katastrofa na viac ako dva týždne. Obrovský príval vody zobral obci Bystrany pred 14 dňami pohodu a pokoj. Pre vodu prišli o vodu.

Voda zmiešaná s bahnom sa v obci liala po uliciach, do domov a pivníc. Záhrady sa menili na bazény. Škody upratovali niekoľko dní a stále to nemajú bystrančania za sebou. Voda síce tečie, ale jej použiteľnosť je otázna, keďže studne v obci boli vytopené. "Takže na tu kávu a varenie sme museli vodu dovážať. Mali sme tú vodu náhradnú, takže sme fungovali viac menej, len nedá sa piť a variť," vraví majiteľ zatopenej studne, Martin Hrobák. 

"Pokiaľ sa do spodných vôd dostala tá prívalová vlna, mohla z okolia splaviť všeličo. Môže to spôsobiť naozaj rôzne problémy," vysvetľuje vedúca oddelenia hygieny, Jana Murková. 

Bez vody aj v škole

Aj v školských zariadeniach museli improvizovať. Voda z kohútikov je zatiaľ nepoužiteľná. Pitnú vodu im nosili v bandaskách. Kuchárky tak dostali zabrať, no školáci hladom netrpeli. Na koniec školského roka sa ale tešia ako ešte nikdy.

Starosta zabezpečil pitnú vodu z cisterien. Studne dal tiež vyčistiť. Dotklo sa to aj desiatok domácností. "Možno takých 50 - 60 domov. Prakticky je to v časti dediny. Menej ich bolo v osade takých. Všade, kde bolo zaplavené, tak tie studne boli úplne zaplavené," hovorí starosta obce, František Žiga. 

Nákladná voda

Obec už minula na zásobovanie pitnou vodou približne 2500 eur z rozpočtu. Obec bez verejného vodovodu skontrolovali aj hygienici. "Vykonali sme odber vzoriek vody zo školských zariadení. Na základe dohody s pánom starostom aj z vytipovanej studne. Aby sme získali informáciu o tom, aká situácia v súčasných dňoch v obci Bystrany je," pokračuje Murková. 

Hygienici odniesli odobrané vzorky do laboratórií na expertízu.Výsledky by mali byť približne do týždňa. Dovtedy by Bystrančania vodu zo studní nemali používať ako pitnú vodu.

Pozrite si archívnu reportáž o svetovom dni vody: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy