Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo kultúry pracuje na tom, aby slovenské filmy a seriály prerazili v zahraničí
Zdielať na

Ministerstvo kultúry pracuje na tom, aby slovenské filmy a seriály prerazili v zahraničí

BRATISLAVA / Slovenské filmy a televízne seriály budú zrejme už čoskoro dobre poznať možno aj na opačnej strane planéty. Slovenské Ministerstvo kultúry sa totiž dohodlo s najväčšími slovenskými televíziami. Práve ministerstvo totiž môže pomôcť prezentovať našu kvalitnú televíznu a filmovú produkciu na zahraničných trhoch. Zriadi preto špeciálne oddelenie.

Divoké kone, 1890, alebo Za sklom. To je len zlomok obľúbených televíznych seriálov, ktoré v posledných mesiacoch divákom priniesla na obrazovkách Televízia JOJ. Vyzerá to však tak, že kvalitné seriály neostanú iba na Slovensku.

Ministerstvo kultúry zavelilo do útoku. Slovensko chce prostredníctvom kvalitnej audiovizuálnej tvorby propagovať aj v zahraničí. Slovenským televíziám podáva pomocnú ruku. "Riaditeľ RTVS so svojim manažmentom, riaditeľ TV JOJ a TV Markíza rozhodnú o tom, ktoré produkcie ponúknu," uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Dostať sa na medzinárodné trhy, medzi veľkých hráčov, ktorí vlastnia licencie na výrobu tých najlepších televíznych formátov je mimoriadne ťažké. Pomoc rezortu kultúry preto slovenskí producenti vítajú. "Vzhľadom na tú šírku tej distribúcie je veľmi dobré, že sa to zastreší centrálne," vyjadril sa generálny riaditeľ TV JOJ, Marcel Grega. 

Ministerstvo kultúry preto zriadi špeciálne oddelenie, ktoré sa bude venovať výhradne exportu slovenskej televíznej tvorby. A to najlepšie z najlepšieho bude prostredníctvom vybranej medzinárodnej produkčnej spoločnosti ponúkať v zahraničí. "Musia vybrať to najlepšie, čo vo svojej takzvanej špajzi majú," hovorí Laššáková.

Projekt je zatiaľ iba v plienkach. No keď sa ho podarí dokončiť, profitovať z neho budú najmä slovenskí televízni diváci. "Iné krajiny už majú túto prezentáciu svojich národných televíznych projektov a teším sa, že aj na Slovensku niečo takéto vzniká," dodal Grega. 


Pozrite si archívnu reportáž zo zákulisia točenia seriálu 1890: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy