Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sudca rozhodoval o väzbe pre hlavného architekta mesta Martin. Obvinený je z úplatkov
Zdielať na

Sudca rozhodoval o väzbe pre hlavného architekta mesta Martin. Obvinený je z úplatkov

BANSKÁ BYSTRICA / Policajti z Národnej kriminálnej agentúry zadržali priamo na mestskom úrade v Martine hlavného architekta. Spolu s ďalším projektantom ich obvinili z prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Prokurátor pre oboch žiadal väzbu, popoludní rozhodoval špecializovaný trestný súd.

Okolo poludnia mužov priviezli na súd s putami na rukách v sprievode policajtov. Obaja zhodne vyhlásili, že sa cítia byť nevinní.Sudca rozhodol v priebehu troch hodín, obidvoch obvinených mužov pustil na slobodu. "Prokurátor žiadal takzvanú kolúznu a preventívnu väzbu, súd návrhu nevyhovel," povedal prokurátor. 

Z pojednávacej miestnosti tak vyšli už bez pút a mohli ísť slobodne domov. "Sudca nevzhliadol dôvody väzby, bude rozhodovať Najvyšší súd, bude pokračovať vyšetrovanie," informoval advokát Oskar Chnápko. 

Hlavný architekt mesta Martin sa po zdržaní vzdal svojej funkcie. Všetko sa malo podľa polície odohrať ešte minulý rok, keď investor chcel v meste postaviť obchod a čerpaciu stanicu. Pôvodnú urbanistickú štúdiu úrad hlavného architekta neodklepol. Podľa vyšetrovania tohto investora mali nasmerovať na konkrétneho projektanta, ten za kompletný servis až po kolaudáciu navrhol sumu 15 000 eur a ako zálohu žiadal 9 000 eur.

Za tú sumu ale nevykonal žiadnu činnosť, čo svedčí iba o tom, že nešlo o hodnotu za vykonanú prácu, ale úplatok. Ak im vinu na súde preukážu, hrozí im trest 3 až 8 rokov.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy