Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nakazených osýpkami pribúda. Zisťovali sme, či vakcínu dostanete zadarmo aj pri neskoršom zaočkovaní
Zdielať na

Nakazených osýpkami pribúda. Zisťovali sme, či vakcínu dostanete zadarmo aj pri neskoršom zaočkovaní

BRATISLAVA / Za šírením osýpok na východnom Slovensku je podľa hygienikov to, že viacerí pacienti neboli zaočkovaní proti tomuto ochoreniu. Ani vysoké pokuty od Úradu verejného zdravotníctva neodrádzajú rodičov od očkovania. V prípade nákazy náklady na liečbu znáša poisťovňa. Zisťovali sme, či je aj vakcína zadarmo, ak sa človek rozhodne dať zaočkovať proti osýpkam v neskoršom veku ako je predpísané.

Otázka, kto znáša zodpovednosť za nezaočkovanosť vyvoláva ďalšie otázniky. "Ak sa nestarajú o deti, tie deti sa potom nakazia, sú nebezpečné aj pre iné deti, tak by to mali znášať rodičia, podľa môjho názoru," vyjadrila svoj názor muž. "Je dôležité vyliečiť toho človeka, to určite netreba podceňovať, ale keď sa na to pozriem z druhej strany, tak si zato človek môže sám," zhodnotila situáciu opýtaná žena. Úrad verejného zdravotníctva v tom má jasno, ide o verejný záujem, a tak aj liečbu preplácajú všetky naše poisťovne. 

Postoj poisťovní k zaočkovaniu

"Pokiaľ pacient ochorie na toto ochorenie, dostáva zdravotnú starostlivosť a my sme povinný túto starostlivosť uhradiť," vyjadril sa hovorca Dôvery Matej Štepiansky.  "Union zdravotná poisťovňa v takýchto prípadoch hradí," uviedol hovorca Union Matej Neumann. "Osýpky sú akútne infekčné ochorenie a je celospoločenskom záujme, aby sa nešírilo ďalej," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková. 

V Michalovskom okrese museli byť preventívne zaočkované osoby, ktoré prišli s chorými do styku a samé nemali očkovanie. Aj v tomto prípade je liečba hradená zo zdravotného poistenia. A teda, ak sa to deje na podnet ošetrujúceho lekára alebo regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

 Ak sa nezaočkovaní ľudia predsa len rozhodnú dať zaočkovať, a nie sú v priamom ohrození, vakcínu si hradia sami. "Dospelá osoba sa môže dať zaočkovať aj na vlastnú žiadosť, pričom o vhodnosti očkovania rozhoduje lekár. V takomto prípade si plnú výšku vakcíny hradí poistenec," dodala hovorkyňa VšZP.  Poisťovňa Dôvera to má s platbou nasledovne."Pokiaľ je poistenie vykonávané na žiadosť poistenca, musí si ho hradiť sám," vyjadrili sa. 

 Osýpky vrátili opäť do Európy kvôli nízkemu počtu zaočkovaných obyvateľov. "Najproblematickejšie je to v súčastnosti v Taliansku, Grécku, Rumunsku, Veľkej Británii a takisto aj vo Francúzsku," uviedla hovorkyňa úradu zdravotníctva Daša Račková ."O potrebe ďalšieho očkovania rozhoduje ošetrujúci lekár alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva,"  pokračoval hovorca Union poisťovne. Samozrejme ideálne by bolo keby všetky kontakty chorých riadne boli očkované v zmysle povinného pravidelného očkovania detí, prípadne kontakty neočkované v minulosti zaočkovať do 72 hodín od expozície.

Zaočkovanosť na Slovensku je pod hranicou

Na Slovensku sa zaočkovanosť pohybuje už pod hranicou 95%, ktorá zabezpečuje kolektívnu imunitu. K Bratislavskému a Trenčianskemu kraju, kde je dlhodobo najnižšia zaočkovanosť detí pribudli k 31. augustu 2017 ďalšie kraje pod touto hranicou. 

Bratislavský – 92,7 %

Trenčiansky – 92,7 %
Banskobystrický – 94,9 %
Žilinský – 94,9 % 

Úrad verejného zdravotníctva v súvislosti s rastúcim počtom prípadov osýpok zatiaľ neeviduje zvýšený záujem o očkovanie, no porovnaní s predchádzajúcim obdobím sa čísla držia na približne rovnakej úrovni.   

Pozrite si reportáž o výskyte osýpok na východe Slovenska: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy