Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ministerka vnútra oznámila meno nového policajného prezidenta
Zdielať na

Ministerka vnútra oznámila meno nového policajného prezidenta

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková po dlhých úvahách oznámila meno nového policajného prezidenta. Je ním Milan Lučanský, ktorý predtým pôsobil ako riaditeľ inšpekcie ministerstva vnútra. Viceprezidentkou bude Jana Maškarová, ktorá pôsobila ako zástupkyňa riaditeľa Národnej protizločineckej jednotky. Za viceprezidenta policajného zboru tiež vymenovala ministerka Róberta Bozalku.

Na začiatku sa ministerka poďakovala čoskoro bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, ktorý zastával túto funkciu 6 rokov. O uvoľnenie z funkcie požiadal aj viceprezident Ľubomír Ábel, ktorý pôsobil vo funkcii od 2010.

"Dovoľte mi, aby som vám predstavila nové vedenie Policajného zboru SR. Chcem vymenovať generála Milana Lučanského. V polícii je od roku 1990 a kariérne si prešiel viacerými funkciami a oddeleniami," informovala ministerka Saková s tým, že do vedenia policajného zboru sa po prvýkrát dostala žena. Je ňou Jana Maškarová, ktorá sa stala viceprezidentkou. 

Žiadne tajnosti 

Milan Lučanský si pri Martine postavil luxusnú rezidenciu. Nehnuteľnosť stojí pod Lúčanskou Malou Fatrou, na rozsiahlom pozemku a ministerstvo vnútra jej hodnotu v minulosti vyčíslilo na 300 tisíc eur. Okrem toho má apartmán na Floride, kam podľa vlastných slov lieta, aby sa stretával so synom. Podľa Denisy Sakovej je takýto majetok v prípade dlhoročného policajta v poriadku a námietky nemá ani premiér, ktorý hovoril o potrebe vrátiť dôveru polícii.

"Nemám čo skrývať, nemám čo zatajovať. Za mňa hovoria výsledky, ktoré si viete všetci spätne overiť. Budem sa snažiť pracovať s výzvami, ako je otázka migrácie a terorizmu," uviedol Lučanský. Na otázku pochybností ohľadom jeho majetku v zahraničí odpovedala ministerka. "Moju dôveru má. Pán generál Lučanský prešiel finančnou kontrolou, pred dvoma mesiacmi mu udelili previerku na stupeň prísne tajné, prešiel aj detektorom lži a na všetky mediálne kauzy v jeho neprospech vieme reagovať tak, že to boli krivé obvinenia."

Milan Lučanský je v polícii cez 25 rokov. Bol členom elitného vyšetrovacieho tímu, ktorý dolapil Mikuláša Černáka. Pôsobil vo funkciách viceprezidenta a ako šéf policajnej inšpekcie. Na druhej strane niekdajší policajný prezident Jaroslav Spišiak o ňom povedal, že keď bol policajtom, ďalší hľadaný boss Karol Mello stále utekal. Podnikateľ Michal Chynoradský zas o ňom tvrdil, že sa stýka s Jánom Kánom, ktorý bol pravou rukou Černáka​. "Všetky tieto útoky vychádzajú z úst ľudí, ktorí majú sami vlastnú kriminálnu minulosť,"  bránil sa Lučanský. 

Previerka u Krajmera 

O personálnych zmenách v polícii zatiaľ hovoriť nechcel. Otázka novinárov konkrétne smerovala na profesijnú budúcnosť Roberta Krajmera a Petra Hraška, ktorých mená sa spomínali po vražde novinára Jána Kuciaka. "Najprv sa budem musieť oboznámiť s ich prácou a výsledkami. Nechcem urobiť neuvážené personálne rozhodnutia," vraví budúci policajný prezident. Vyjadril sa k tomu ale jeho predchodca, Tibor Gašpar. "Robertovi Krajmerovi aj jeho manželke prebieha finančná a majetková previerka a to príslušným útvarom pod dozorom prokuratúry, aby sa vyvrátili všetky podozrenia." 

Budúcnosť Gašpara

Tiborovi Gašparovi ostáva už iba jeden deň vo funkcii policajného prezidenta. O tom, čo bude robiť ďalej už ale má nejakú predstavu. "Zvažujem všetky možnosti, možno aj politickú, ale veľmi otvorene poviem, že komunikujem s ľuďmi aj na regionálnej úrovni, čiže by som možno ostal pôsobiť v Nitre, ale rád by som ešte ostal vo svojej profesii a prispel by som v bezpečnostnej otázke." Ako vysvetlil, na mysli mal pripravovaný zákon o riešení kriminality v sociálne vylúčených skupinách. 

Prvé reakcie

Strana Sloboda a Solidarita vníma nomináciu Milana Lučanského ako dočasného policajného prezidenta za drzý a arogantný krok voči občanom Slovenskej republiky. "Ide o dočasné riešenie, ale nie do prijatia nového zákona, ale dovtedy, kým táto vláda neskončí," vyhlásil Grendel s tým, že nový dočasný policajný prezident Milan Lučanský je ľavá ruka exministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministerka vnútra Denisa Saková pravá. 

Podľa poslanca za hnutie Sme rodina Milana Krajniaka ministerka vnútra Saková urobila v rámci svojich možností rozumné rozhodnutie o policajnom prezidentovi. "Generál Lučanský nie je riadený žiadnym oligarchom zo zákulisia, a preto bude môcť o ďalšom fungovaní polície rozhodovať slobodne," uviedol Krajniak.

 Nové vedenie polície musí podľa predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru a prvého podpredsedu SNS Antona Hrnka dostať šancu sa ukázať. "Predpokladám, že kým sa dokončia práce na zákone, urobia všetko pre to, aby polícia plnila všetky funkcie, ktoré má,“ uviedol Hrnko. Andrej Danko po hovorkyni odkázal, že výber ministerky rešpektuje.

Odmietnutý kandidát 

Medzi hlavnými kandidátmi na policajného prezidenta sa skloňovalo aj meno Mariána Slobodníka. Práve jemu dal ale stopku premiér Peter Pellegrini. Údajným dôvodom tohto rozhodnutia má byť pochybný biznis v rodine Slobodníka. "Vysoko si cením, že ma ministerka dala do najužšieho výberu kandidátov na post prezidenta Policajného zboru. Je to jej rozhodnutie, ktoré rešpektujem. K ďalším veciam sa vyjadrovať už nebudem," uviedol. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy