Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Novinárku Pavlu Holcovú, ktorá spolupracovala s Kuciakom, vypočúvala NAKA. Zobrali jej mobil
Zdielať na

Novinárku Pavlu Holcovú, ktorá spolupracovala s Kuciakom, vypočúvala NAKA. Zobrali jej mobil

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najbližšia spolupracovníčka zavraždeného novinára Jána Kuciaka na medzinárodnej úrovni Pavla Holcová na svojom profile na sociálnej sieti uviedla, že sa jej zrejme v najbližších dňoch nikto nedovolá. Vyzvala tiež, aby ju na mobil ani nikto nekontaktoval. Dôvodom je slovenská NAKA.

"Dnes, zajtra a asi ani v najbližšej dobe sa mi nedovoláte. Tiež mi, prosím, nepíšte," uviedla Holcová na svojom profile na sociálnej sieti. Pavlu Holcovú z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku vypočúvali príslušníci NAKA v utorok. Výsluch trval osem hodín. Nedostala jesť, bola jej zima. Nakoniec jej zobrali mobil. "Išla som tam v dobrej viere ako svedok. Nie ako podozrivý. Svedkom sa, myslím, telefóny nezabavujú," uviedla medzi komentármi. 

"Ja som im ponúkla, že im môžem dať vyexportovanú kópiu našej konverzácie s Jánom Kuciakom. Povedali, že im to nebude stačiť, že potrebujú všetku konverzáciu z môjho telefónneho mobilu, ktorá prebehla po vražde," uviedla pre TV JOJ Pavla Holcová. 

"Dotknutá osoba výslovne prehlásila, že dobrovoľne vydáva mobilný telefón pre účely trestného konania," povedala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Investigatívna novinárka ale tvrdí, že to nebolo úplne dobrovoľné. "Vysvetlili mi, že nemám na výber. Povedali mi, že buď podpíšem papier, že telefón odovzdávam dobrovoľne alebo dostanem pokutu až do výšky 1 650 eur a oni si ten telefón vezmú," dodala Holcová.

https://twitter.com/RSF_Europe/status/996715966716350464

Svoje stanovisko zverejnila aj organizácia Reportéri bez hraníc, ktorí konanie slovenskej polície odsúdili. "Česká novinárka Pavla Holcová, kolegyňa Jána Kuciaka, vypovedala pred slovenskou políciou o vražde, no policajti jej skonfiškovali mobil. Organizácia Reportéri bez hraníc odsudzuje narušenie diskrétnosti zdrojov novinárky a vyzýva políciu, aby jej mobil vrátili."

Slovenskí vydavatelia a šéfredaktori tiež vydali spoločné stanovisko. "So znepokojením sme prijali správu o tom, že polícia SR odobrala investigatívnej novinárke Pavlíne Holcovej mobilný telefón vrátane SIM karty a napriek jej nesúhlasu sa pokúša prelomiť jeho ochranu, čím môžu byť ohrozené zdroje jej informácií," uvádza sa v stanovisku.

​Pavla Holcová zverejnila svoje stanovisko na webe investigace.cz. "Včera som odišla na Slovensko ako svedkyňa v prípade vraždy Jána Kuciaka. Išla som z vlastného presvedčenia a ochotná povedať slovenskej NAKA čokoľvek by im pomohlo s vyšetrovaním," uviedla Holcová.

Keď prišla, čakali ju traja vyšetrovatelia, ktorí sa nasledujúcich osem hodín podľa jej slov nepretržite pýtali, a to nesystematicky a opakovane na rovnaké otázky. "Vysvetľovala som im, že som s Jánom spolupracovala len na kauzách, ktoré mali medzinárodný rozmer, a že o slovenských podvodoch na DPH a väzbách vplyvných slovenských podnikateľov na politické špičky detaily nemám. Vyšetrovateľ mi to odmietol veriť a otázky stále opakoval dookola," píše Holcová na portáli investigace.cz.

Vypýtali si telefón

Približne v polovici osemhodinového výsluchu si vyšetrovatelia vypýtali jej telefón. "Zhruba po štyroch hodinách výsluchu si vyšetrovatelia vyžiadali môj telefón. Odmietla som ho vydať, tak mi ukázali vopred pripravený Príkaz na uchovanie a vydanie počítačových údajov. Ten podpísal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry," dodala.

Podľa Holcovej slov ju vyšetrovatelia upozornili, že pokiaľ nebude spolupracovať, môžu jej dať pokutu až do výšky 1 650 eur a telefón aj tak odobrať.

"Ponúkla som im kópiu konverzácie s Jánom. To im ale nestačilo, chceli mať kópiu všetkých mojich konverzácií, ktoré sa odohrali po vražde. Doteraz mi nie je jasné, ako by citlivé údaje z iných káuz, ktoré v rámci medzinárodnej siete investigatívnych novinárov OCCRP riešime, mohli napomôcť k vyšetrovaniu vraždy. Na týchto dátach ale vyšetrovatelia trvali," dodala Holcová.

Podľa opozičných poslancov je to neprijateľné a neštandardné. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák si to ale nemyslí. "Neexistuje rozdiel medzi obyčajným človek a novinárom. V tomto prípade musela dať prokuratúra pokyn na nejaké procesné úkony a polícia ich vykonala," uviedol. 

Mobil do laboratória Europolu

Počas výsluchu prišli aj traja policajti z forenzného tímu. "Chceli po mne prístupový kód, aby mohli aktivovať vývojárske nastavenie na mojom mobile. To som odmietla," povedala investigatívna novinárka.

"Telefón mi následne odňali s tým, že ho pošlú do forenzného laboratória Europolu, aby tam moje heslá prelomili. Fakt, že som nedávno musela pre poruchu telefón resetovať do továrenského nastavenia a veľa informácií som zmazala, to im vraj nebráni v tom, aby z neho dostali všetky dáta," dodáva Holcová.

Spomienku na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zorganizovali aj Slováci v zahraničí. 

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej postavila na nohy celé Slovensko. Na prvej pietnej spomienke sa čítal aj list Pavly Holcovej, spolupracovníčky Jána Kuciaka, ktorá sa spomienky nemohla zúčastniť, pretože bola pod ochranou. Jej slová čítala herečka Táňa Pauhofová. Znenie listu si môžete pozrieť v nasledujúcom videu od času 01:09:45. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy