Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerka vnútra Saková k výsluchu novinárky Holcovej: Ak došlo k zlyhaniu, postup necháme preveriť
Zdielať na

Ministerka vnútra Saková k výsluchu novinárky Holcovej: Ak došlo k zlyhaniu, postup necháme preveriť

BRATISLAVA / Ministerka vnútra Denisa Saková sa vyjadrila k výsluchu novinárky a blízkej spolupracovníčky zavraždeného novinára Jána Kuciaka Pauly Holcovej. Vyšetrovatelia NAKA totiž Holcovej po ôsmich hodinách výsluchu vzali mobil a žiadali od nej prístupové kódy do mobilu aj do aplikácií v ňom. Tie im novinárka odmietla dať. Podľa Sakovej je vyšetrovanie pod dohľadom generálnej prokuratúry, ktorá si vyhradila právo komunikovať akékoľvek informácie.

"Generálna prokuratúra vytvorila medzinárodný vyšetrovací tím a vyhradila si aj právo komunikovať akékoľvek informácie. Z pohľadu mojich kompetencií nie som oboznámená so žiadnymi informáciami z vyšetrovania ani nemôžem byť oboznámená," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková.

Či bol postup štandardný alebo neštandardný posúdiť nevedela. "Ak k nejakému zlyhaniu počas vyšetrovania došlo a budeme o tom mať vedomosť, tak určite postup necháme preveriť," dodala s tým, že vyšetrovanie je pod dohľadom generálnej prokuratúry a medzinárodného vyšetrovacieho tímu. "Kým toto vyšetrovanie neskončí, procesne nebudeme do toho vyšetrovania zasahovať. Čo sa týka všetkých dotazov, určite sa nimi budeme zaoberať ale budú konať orgány činné v trestnom konaní prípadne inšpekcia ministerstva vnútra," uviedla ministerka. 

Osem hodín výsluchu, bez jedla a v zime. Česká novinárka, ktorá na medzinárodných kauzách spolupracovala so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom prišla na výsluch na Slovensko, podľa jej slov, v dobrej viere. "Išla som tam v dobrej viere ako svedok. Nie ako podozrivý. Svedkom sa, myslím, telefóny nezabavujú," uviedla medzi komentármi. 

"Dnes, zajtra a asi ani v najbližšej dobe sa mi nedovoláte. Tiež mi, prosím, nepíšte," uviedla Holcová na svojom profile na sociálnej sieti. Pavlu Holcovú z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku vypočúvali príslušníci NAKA v utorok. Svoje stanovisko zverejnila aj organizácia Reportéri bez hraníc, ktorí konanie slovenskej polície odsúdili. 

"Česká novinárka Pavla Holcová, kolegyňa Jána Kuciaka, vypovedala pred slovenskou políciou o vražde, no policajti jej skonfiškovali mobil. Organizácia Reportéri bez hraníc odsudzuje narušenie diskrétnosti zdrojov novinárky a vyzýva políciu, aby jej mobil vrátili."

https://twitter.com/RSF_Europe/status/996715966716350464

Pozrite si rozhovor s ministerkou vnútra Denisou Sakovou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy