Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vláda investuje na obnovu vysokoškolských internátov 20 miliónov eur. Pellegrini začal plniť Ficové sľuby
Zdielať na

Vláda investuje na obnovu vysokoškolských internátov 20 miliónov eur. Pellegrini začal plniť Ficové sľuby

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na obnovu slovenských vysokoškolských internátov dá vláda zo svojho rozpočtu 20-miliónov eur. Z tejto sumy pôjde väčšina len na bratislavské vysokoškolské internáty. Novinárov dnes o tom na Úrade vlády SR v Bratislave informoval premiér Peter Pellegrini.

Od dnešného dňa budú postupne peniaze od štátu odchádzať na účty univerzít. Vyplýva to z dnešného stretnutia Pellegriniho s rektormi slovenských verejných vysokých škôl. Predseda vlády povedal, že rektori našli konsenzus a zhodli sa na tom, že najhoršie internáty sú v hlavnom meste. Súčasná vláda Petra Pellegriniho tak plní dávny sľub bývalej vlády Roberta Fica, že na obnovu internátov dajú 50 miliónov eur. "Či predseda vlády, či vidím tu Erika Tomáša, či ja sme bývali na internáte tom istom a veľmi dobre vieme, v akom stave tie internáty boli," vyjadril sa Andrej Danko.

"V najbližších hodinách a dňoch na účty našich univerzít pôjde 20 miliónov eur ako prvá tranža z toho 50 miliónového sľúbeného balíka," uviedol premiér Pellegrini.  Premiér taktiež poznamenal, že zvyšných 30 miliónov eur dostanú školy počas ďalších dvoch rokov. Pellegrini to odôvodnil tým, že naraz peniaze školám nedajú, pretože ich nemajú kde minúť. "Ďalšie financie im pošleme potom, keď ich budú mať kde prefinancovať," reagoval. Ako sa peniaze rozdelia, sa dohodli samotní rektori. Celkovo dostane peniaze 20 univerzít, z toho najviac, 8 miliónov pôjde do Bratislavy. Podľa ministra financií Petra Kažimíra je suma 20 miliónov eur kombináciou kapitálových i bežných výdavkov a pri výbere prihliadali na to, čo školy potrebujú. Veľa škôl už má totiž rekonštrukciu za sebou a z týchto peňazí môžu školy investovať napríklad do energetickej efektívnosti budov.  

"My sme doteraz opravovali internáty len z našich zdrojov, za 10 rokov to bolo vyše 12 a pol milióna, čo sme len z našej podnikateľskej činnosti skoro všetky prostriedky venovali len na údržbu," uviedol rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta. "Ďakujem členom vlády za to, že pochopili potreby škôl a že prinášajú prvý konkrétny výsledok,"  povedal Prezident slovenskej rektorskej konferencie, Rudolf Kropil. Podľa Bálinta Lovásza predsedu Študentskej rady vysokých škôl, by takáto podpora mala byť samozrejmosť a nie politické gesto. "Tlačovky a úsmevy asi nepomôžu. Pomôžu reálne kroky a tí študenti chcú vidieť to, že tie internáty sú naozaj v lepšom stave," dodal na záver. 

Ministerka školstva Martina Lubyová dnes na Úrade vlády SR uviedla, že výber škôl, ktoré dostanú peniaze, rešpektovali aj ostatní rektori verejných vysokých škôl. Na stretnutí v piatok ministri a premiér s rektormi hovorili aj o zlučovaní univerzít, aby sa napríklad z troch priemerných škôl stala jedna špičková. Podľa Pellegrniho ale o tom iba začali rozprávať. Predseda vlády však vidí priestor na to, aby štát väčšie univerzity finančne podporil. "Verím, že sa dožijem toho, že málo prospešné univerzity sa zrušia," dodal na záver Pellegrini. 

Pozrite si vyjadrenie premiéra Pellegriniho k celej stiuácii:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy