Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Príspevok na osobnú asistenciu sa má podľa Fica zvýšiť na 3,80 eura
Zdielať na

Príspevok na osobnú asistenciu sa má podľa Fica zvýšiť na 3,80 eura

BRATISLAVA / Príspevok na osobnú asistenciu by sa mal od 1. júla tohto roka zvýšiť z 2,78 eura na 3,80 eura na hodinu. Po stretnutí s predstaviteľmi ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) občanov a komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzanou Stavrovskou to na piatkovej tlačovej besede uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Hodinová sadzba na osobnú asistenciu pre ťažko zdravotne postihnutých je totiž podľa Fica v súčasnosti tak nízka, že ľudia nemajú záujem pracovať ako osobní asistenti pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Vláda pritom v apríli bez pripomienok schválila návrh novely zákona, ktorý počíta so zvýšením tohto príspevku o 4 centy na 2,82 eura.

Zvýšenie príspevku na osobnú asistenciu na 3,80 eura na hodinu by si mal podľa Fica zo štátneho rozpočtu vyžiadať okolo 17 miliónov eur. "Budeme patriť medzi absolútnych premiantov v krajinách V4," povedal predseda Smeru k avizovanému zvýšeniu príspevku na osobnú asistenciu.

Motivácia pre ZŤP ľudí

Pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré by mali v júni na rokovaní parlamentného sociálneho výboru predložiť poslanci NR SR za Smer-SD, by sa malo zo zákona odstrániť súčasné krátenie príspevku na osobnú asistenciu v prípade, ak príjem osoby s ťažkým zdravotným postihnutím presahuje 4-násobok sumy životného minima. "Toto ustanovenie je proti našej filozofii, chceme ľudí aktivovať, motivovať," povedal Fico. Takisto by sa podľa Fica malo zo zákona odstrániť krátenie tohto príspevku v prípade, ak dieťa navštevuje školu viac ako 20 hodín týždenne. 

Príspevok na opatrovanie 

Šéf strany Smer-SD tiež poukázal na to, že príspevok na opatrovanie sa má od júla zvýšiť o 120 eur na 369,36 eura a v ďalších rokoch by sa malo vo zvyšovaní tohto príspevku pokračovať. "Dávame jasný signál, že do roku 2020 chceme, aby bol tento príspevok na úrovni čistej minimálnej mzdy, toto je náš záväzok," povedal Fico. 

Ak opatrovateľ poberá niektorú z dôchodkových dávok, suma príspevku na opatrovanie by sa mu mala pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP zvýšiť o 92,19 eura na 184,71 eura. Príspevky na opatrovanie tak už nemajú byť naviazané na životné minimum, ale majú byť stanovené pevnou sumou s možnosťou ich každoročného zvýšenia nariadením vlády. Vyplýva to z návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorý parlament v stredu posunul do druhého čítania.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu strany Smer-SD:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy