Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza Žitného ostrova by sa už nemala opakovať. Ministerstvo chystá nový zákon
Zdielať na

Kauza Žitného ostrova by sa už nemala opakovať. Ministerstvo chystá nový zákon

BRATISLAVA / Ministerstvo životného prostredia po potvrdení výskytu pesticídov v pitnej vode na juhu Slovenska chystá nové pravidlá ochrany vodných zdrojov. Opatrenia, ktoré sa dotknú tiež podnikateľov, zahŕňajú aj intenzívnejšie kontroly a výšenie pokút za nedostatky.

Minister životného prostredia László Sólymos predstúpil v piatok pred novinárov. "Ochrana životného prostredia prestáva byť agendou na okraji záujmu. Doteraz sme mali rôzne opatrenia zakotvené v rôznych zákonoch. Bolo možné medzi nimi kľučkovať. Dúfam, že týmto zákonom to jasne obmedzíme," vyjadril sa minister. 

Dodal, že na príprave predlohy, ktorá by mala vstúpiť do platnosti ešte túto jeseň, sa podieľajú aj zástupcovia ministerstiev pôdohospodárstva a zdravotníctva. 

Pripravované opatrenia sa dotknú nielen bežnej podnikateľskej činnosti na Žitnom ostrove a v ďalších chránených oblastiach s podzemnou vodou, ale po novom upraví napríklad aj používanie chemikálií na golfových ihriskách vo vodohospodárskych oblastiach. Za používanie zakázaných chemických látok či vytvárania skládok odpadu v týchto lokalitách budú môcť úrady uložiť pokutu až 165 tisíc eur. 

Zákon síce nesie meno Žitného ostrova, no netýka sa len tejto oblasti. "Jedná sa o 10 takýchto vodohospodárskych chránených oblastí po celom Slovensku," vraví minister Sólymos. 

​Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Gabriel Csicsai zároveň ubezpečil, že nové pravidlá ochrany podzemnej vody neohrozia efektivitu poľnohospodárskej produkcie. 

V roku 2017 vyšlo najavo, že v niektorých lokalitách na Žitnom ostrove sa nachádza vo vode pesticíd atrazín, ktorý má nežiaduce účinky na zdravie ľudí. Hygienici pre to zakázali používať vodu z vodovodu v troch oblastiach a v ďalších dvoch udelili dočasnú výnimku. Slovensko má podľa hlavného hygienika zeme Jána Mikase omnoho prísnejšie limity na kvalitu pitnej vody ako v zahraničí. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy