Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Červy aj tropické ochorenia. Na hmyz si treba dať pozor aj na Slovensku
Zdielať na

Červy aj tropické ochorenia. Na hmyz si treba dať pozor aj na Slovensku

BRATISLAVA / Neustále otepľovanie nášho podnebia nežičí iba teplomilným plodinám, ale aj tropickým ochoreniam, ktoré prenáša hryzavý a bodavý hmyz. V ostatných rokoch sme na Slovensku zaregistrovali nákazy, ktoré boli v minulosti typické pre oveľa južnejšie štáty, alebo oblasti stredozemného mora.

"Boli sme svedkami novej choroby - dirofilarióza psov, ktorá je prenosná na človeka cicaním. Komár môže do krvi preniesť larvy červa. Prvýkrát sme toto ochorenie zaznamenali v roku 2007 a dosiaľ je známych niekoľko ľudských prípadov," vysvetľuje mikrobiológ Nasir Jalili z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. 

Toto ochorenie je pre zvieratá, ako sú psy, mačky a voľne žijúce dravce, fatálne. Červy najčastejšie napádajú ich srdce, ktoré nimi úplne prerastie a následne dôjde k jeho zlyhaniu. Človek, našťastie, nie je ich konečný hostiteľ a tak červy nedokážu v tele dospieť úplne. Usadia sa v podkoží, kde vytvárajú uzlíky a je možné ich z tela vybrať chirurgicky. 

S teplom prichádza aj hmyz

Teplé podnebie však žičí nie len hmyzu, ktorý u nás bežne žije a udomácňuje sa aj v severnejších oblastiach, ale postupne sa tu vytvára veľmi vhodné prostredie aj pre nové druhy hmyzu. "Na Záhorí sme lokalizovali jeden druh hmyzu. Vyskytuje sa v krajinách okolo Stredozemného mora. Prenášajú tropickú chorobu lajšmaniózu. Je fatálna až v 98 prípadoch, nedá sa liečiť," vraví Jalili. 

Okrem tohto hmyzu sa už v minulosti na Slovensku objavil aj komár tigrovaný. Je to invazívny druh komára, ktorý je schopný prenášať niekoľko vážnych ochorení - vrátane horúčky Dengue.

Kliešť nosičom nových ochorení 

Špeciálnou kategóriou sú aj kliešte. Okrem lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy môžu byť prenášačom viacerých vážnych ochorení. Napríklad menej známej anaplazmózy, či úplne nového tropického druhu babeziózy. "Anaplazmóza je ochorenie bakteriálne. Ide o baktériu, ktorá napáda biele krvinky hostiteľov. Vyskytuje sa u ľudí, koní, aj psov," uvádza Bronislava Víchová z parazitologického ústavu. 

Riziko

Netreba však robiť paniku. Na to, aby mohol hmyz prenášať vážne ochorenia, musí sa niekde nakaziť a keďže sa u nás tieto ochorenia zatiaľ vyskytujú vo veľmi malej miere, riziko prenosu nákazy je takmer, alebo úplne nulové.

Už v minulosti sa napríklad u nás vyskytla malária, no keďže sa ochorenie podarilo zvládnuť, komáre, ktoré ju vtedy prenášali, sú dnes úplne neškodné. Situáciu však musia naši vedci naďalej pozorne sledovať.

Pozrite si mapu výskytu kliešťov na Slovensku, sezóna vrcholí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy