Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mesiac cestovania po Európe zdarma. Mladí majú šancu rozšíriť si obzory
Zdielať na

Mesiac cestovania po Európe zdarma. Mladí majú šancu rozšíriť si obzory

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics sa v piatok zúčastnil na stretnutí zainteresovaných strán k novej iniciatíve Európskej únie pod názvom DiscoverEU, ktorá ponúka 18-ročným mladým ľuďom príležitosť precestovať kontinent, na ktorom žijú. Európsky parlament na projekt vyčlenil 12 miliónov eur.

Voľný lístok na vlak budú od Európskej únie dostávať 18-roční ľudia k narodeninám, a to už počas blížiacich sa letných prázdnin. "Na projekt bolo vyčlenených 12 miliónov eur, takže 20 000 ľudí, v prvom kole bude vybratých 15 000 ľudí, druhé kolo bude v závislosti od toho, aká bude spätná väzba a či budú rozpočtové prostriedky," uviedla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Vďaka týmto prostriedkom bude celkovo 20 000 mladých ľudí môcť cestovať po celej Európe a spoznávať tak jej bohaté kultúrne dedičstvo, stretávať nových ľudí, učiť sa od iných kultúr a objavovať, čo spája Európu. 

Základnou podmienkou je, že záujemca musí do 1. júla dovŕšiť vek 18 rokov. V roku sa ale neujde cestovný lístok každému. Do projektu sa treba prihlásiť cez európsky portál mládeže. Stihnúť to treba od 12. do 26. júna. Z prihlášok následne vyberie úspešných záujemcov európska komisia. Výhercom to oznámi na začiatku júla. 

Zatiaľ nie je úplne jasné, podľa akého kľúča bude komisia rozhodovať. Isté ale je, že uchádzač musí v prihláške uviesť, že chce navštíviť aspoň jedno miesto európskeho kultúrneho dedičstva. Zároveň musí vyplniť kvíz o Európskej únii a musí tiež prejaviť ochotu informovať o svojom výlete cez sociálne siete, či pripraviť fotky na výstavu v europarlamente. Počet lístkov sa jednotlivým krajinám prideľuje podľa počtu obyvateľov. "Úspešní záujemcovia získajú lístok druhej triedy v priemernej hodnote 255 eur, pre Slovensko je vyčlenených zhruba 159 lístkov," uviedla Ludviková. 

Vybraní záujemcovia získajú mesačný lístok, ktorý bude platiť v štyroch krajinách Európskej únie. Záujemca teda musí minimálne raz prekročiť hranice, maximálne ale štyrikrát. Voľný lístok môžu využiť len počas letných prázdnin, takže to musia stihnúť medzi júlom a septembrom. "Mladí ľudia môžu cestovať od jedného do 30 dní, môžu si vybrať štyri destinácie, lístok je spiatočný, nemusia cestovať sami, maximálne ale päťčlenné skupiny," povedala Ludviková. 

Ďalšie prihlášky sa budú podávať opäť na jeseň. Projekt s názvom spoznaj Európsku úniu je zatiaľ v pilotnej fáze. Už v roku 2021 by mohlo mesačný lístok na vlak zdarma získať až 200 000 18-ročných.  O tom, či to tak naozaj bude, rozhodnú práve oslovení tínedžeri. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy