Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Viac ako 3000 lží či skreslených informácií. Prezident USA informácie netriedi
Zdielať na

Viac ako 3000 lží či skreslených informácií. Prezident USA informácie netriedi

Archívna reportáž

WASHINGTON / Donald Trump vypustil počas 466 dní vo funkcii 3 001 nepravdivých alebo zavádzajúcich správ. Zaznamenávala ich databáza The Fact Checker, ktorá analyzovala aj výroky amerického prezidenta počas jeho prvých 100 dní. To je v priemere 6,5 nepravdivých zavádzajúcich správ denne.

Trump napríklad 72-krát nepravdivo informoval o daňovom systéme v USA. The Fact Checker začali Trumpove "upravené" informácie sledovať najprv počas jeho prvých 100 dní v úrade, no množstvo nepravdivých informácií, ktoré uvádzal bolo také vysoké, že sa to rozhodli sledovať naďalej.

Najznámejšie tvrdenie, ktoré si Trump upravil podľa seba sa týkalo postavenia múru na hranici s Mexikom. On tvrdil, že vďaka nemu sa podarí zamedziť pašovaniu drog do USA. Pravdou ale je, že Úrad pre kontrolu drog niekoľkokrát uviedol, že väčšina z drog sa prevádza cez právne hranice alebo prostredníctvom tunelov, ktoré nie sú ohraničené žiadnou fyzickou bariérou.

Okrem toho, Trump 13-krát tvrdil, že múr sa už stavia napriek tomu, že Kongres zamietol financovanie tohto Trumpovho predvolebného sľubu. 

Samozrejme, prezident nehovorí nepravdivé informácie každý deň, no za jeden deň je schopný pred kamerami vyriecť aj 44 nepravdivých informácií. Podľa portálu WashingtonPost.com Naposledy mu ich toľko napočítali v jeho 80 minútovej reči v Michigane.  

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy